07/02/2011

Nieuwe regelgeving erkenningen vanaf 1 januari 2011: het VLAREL

Terug naar artikeloverzicht

Op 19 november 2010 keurde de Vlaamse Regering het nieuwe Vlaamse reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu - VLAREL - definitief goed. Daarmee werden ook in VLAREM bepalingen met betrekking tot erkenningen aangepast.

Dienstenrichtlijn

De Vlaamse regelgeving over de milieuhygiëne bevat verschillende taken die aansluiten bij het overheidsoptreden en die de overheid om redenen van het algemeen belang - namelijk de bescherming van de mens en het leefmilieu - enkel toevertrouwt aan gespecialiseerde personen van wie door het bekomen van een erkenning aangetoond is dat zij over de juiste competenties en vaardigheden beschikken.

Het gaat concreet om de functies van:

  • milieudeskundige,

  • MER-deskundige,

  • VR-deskundige,

  • technicus centrale verwarming,

  • technicus particuliere stookolietanks,

  • milieucoördinator,

  • milieuverificateur,

  • erkend laboratorium lucht/water/bodembescherming,

  • opleidingscentrum voor erkende opleidingen inzake milieuhygiëne.

De dienstenrichtlijn (richtlijn 2006/123/EG betreffende de diensten op de interne markt) legde de lidstaten een aantal verplichtingen op, gericht op het wegnemen van onnodige belemmeringen voor de toegang tot en de uitoefening van diensten op hun grondgebied. Deze verplichtingen brachten met zich mee dat de erkenningenregelgeving moest worden aangepast.

Door de Vlaamse overheid werden eind 2009 de bestaande erkenningsstelsels aan de Europese Commissie aangemeld als ‘niet-discriminerend, noodzakelijk om dwingende redenen van algemeen belang en evenredig met het gestelde doel’, mits de voorwaarden en procedures waarop de erkenningen worden toegekend of geweigerd in overeenstemming zouden worden gebracht met de specifieke eisen van de dienstenrichtlijn.

De eerste stap in de aanpassing van de milieuhygiëneregelgeving aan de eisen van de dienstenrichtlijn was het decreet van 27 maart 2009 inzake erkenningen (Belgisch Staatsblad 4 mei 2009). De tweede stap was de definitieve goedkeuring op 17 november 2010 van het besluit tot vaststelling van het Vlaams Reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL). Het besluit werd op 1 februari 2011 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en voorziet dat het decreet van 27 maart 2009 en het VLAREL op 1 januari 2011 in werking treden (bijgevolg met terugwerkende kracht).

Krachtlijnen van VLAREL

De krachtlijnen van het besluit kunnen als volgt worden samengevat:

  • Het besluit integreert en harmoniseert 19 bestaande erkenningsstelsels. Dat houdt in dat voor het aanvragen, behandelen en toekennen van die erkenningen voortaan dezelfde spelregels gelden. Zo komt er een einde aan de versnipperde regelgeving en wordt die sterk vereenvoudigd.

  • Het aanvragen van een erkenning wordt in de toekomst ook via elektronische weg mogelijk.

  • De procedures worden eenvoudig gehouden en de aanvrager beschikt steeds over de mogelijkheid zijn erkenningsaanvraag persoonlijk toe te lichten.

  • De instemming van de overheid met de meervoudige aanstelling van erkende milieucoördinatoren wordt afgeschaft en vervangen door een eenvoudige melding.

  • De voorwaarden waaraan de aanvrager moet voldoen worden afgeslankt tot wat strikt noodzakelijk is om de kwaliteit van de diensten te waarborgen. Zo moet de aanvrager voortaan niet meer het bewijs leveren van zijn nationaliteit, van te voldoen aan de militiewetten of van het genot van de burgerlijke en politieke rechten.

  • Erkenningen worden voor onbepaalde termijn verleend.

  • De onbeperkte geldigheidstermijn van erkenningen maakt het noodzakelijk de kwaliteit van de dienstverrichting op geregelde tijdstippen te toetsen. Van bepaalde erkenninghouders wordt trouwens verwacht dat zij een bijscholing volgen of periodiek een proef afleggen.

  • Voor de erkenning als technicus waarbij de toegang tot de functie enkel afhankelijk is van het volgen van een opleiding en het slagen in een proef, wordt de erkenning van rechtswege verleend zonder verdere tussenkomst van de overheid.

  • Personen die niet in het Vlaamse Gewest zijn gevestigd en over een titel beschikken die in hun lidstaat of gewest toegang geeft tot een erkend beroep, kunnen hun titels gelijkwaardig laten bevinden met een erkenning die in Vlaanderen toegang geeft tot dat beroep, waardoor zij van rechtswege worden erkend.

Op 11 maart 2011 organiseert de afdeling Milieuvergunningen (die bij het Departement LNE bevoegd is voor de erkenningen) een studiedag met een uitgebreide toelichting over het VLAREL. Meer informatie is beschikbaar op http://www.lne.be/themas/erkenningen

Bron : LNE

___________________________________

Extra info :

19 NOVEMBER 2010. - Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (Gecoördineerde versie)

19 NOVEMBER 2010. - Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (publicatie uit het BS)