11/05/2006

Nieuwe reeks ontmoetingsdagen stimuleren verdere toenadering tussen landbouwers en natuurbeschermers

Terug naar artikeloverzicht

In de komende weken gaat opnieuw een reeks ontmoetingsdagen tussen landbouwers en natuurbeschermers van start. Deze ontmoetingsdagen hebben als doel, de concrete samenwerking tussen de landbouw- en de milieusector te stimuleren.

In de komende weken gaat opnieuw een reeks ontmoetingsdagen tussen landbouwers en natuurbeschermers van start. Deze ontmoetingsdagen hebben als doel, de concrete samenwerking tussen de landbouw- en de   milieusector te stimuleren.

Deze ontmoetingsdagen functioneren als 'eyeopener' voor zowel leefmilieu- als landbouwsector: zo wil men tegelijk de leefmilieusector meer begrip bijbrengen voor de economische realiteit van landbouw, en de landbouwsector gevoelig maken voor de natuurwaarden in het agrarische buitengebied.

Door boerderijbezoeken, wandelingen in het natuurgebied en discussies leren beide sectoren elkaar beter kennen. Deze activiteiten worden georganiseerd voor een gemengde groep van landbouwers en natuurbeschermers.

Tijdens de ontmoetingen tasten deelnemers ook vaak de mogelijkheden en knelpunten voor samenwerking af.

De praktische organisatie is in handen van de regionale landschappen, het Provinciaal Centrum voor Landbouw en Milieu (Proclam vzw) en de Hooibeekhoeve, in nauwe samenwerking met lokale afdelingen van natuurverenigingen en landbouwfederaties.

Het geheel wordt gezamenlijk ondersteund en gefinancierd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, het Departement Landbouw en Visserij en de Vlaamse Landmaatschappij.

Deze ontmoetingsdagen bouwen verder op de activiteiten in  2005: een studiedag in Galmaarden rond agrarisch natuurbeheer, de ontmoetingsdag 'Gluren bij de Buren' in Limburg en het project 'Boeren en burgers in de kering' kregen toen een zeer positieve respons. De constructieve sfeer toonde de appreciatie voor en grote behoefte aan laagdrempelige momenten van gesprek en uitwisseling tussen beide sectoren. Een eerste balans van deze ontmoetingdagen is gepland voor het voorjaar van 2007.

In de bijlage leest u alle informatie over deze ontmoetingsdagen. (DOC, 30 Kb)

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Mevr. Rosine Van Oost
Tel.: 02 553 82 37
Fax: 02 553 80 25
E-mail: rosine.vanoost@lin.vlaanderen.be