29/04/2003

Nieuwe publicatie: Tarieven en capaciteiten voor storten en verbranden - Actualisatie tot 2001, evolutie en prognose

Terug naar artikeloverzicht

Tarieven en capaciteiten voor storten en verbranden
 
 Dit document is het resultaat van een onderzoek naar de marktsituatie van de afvalstoffenverwijdering in Vlaanderen op basis van een jaarlijks wederkerende enqute gericht tot alle vergunde uitbaters van stortplaatsen en verbrandingsinstallaties die afvalstoffen van derden aanvaarden.
 Het onderwerp van de studie zijn de stortplaatsen categorie 1, 2 en 3, en de verbrandingsinstallaties voor huishoudelijk en voor bedrijfsafvalstoffen, die afval van derden verwerken. Per type inrichting wordt het gemiddelde tarief en de spreiding gegeven. Mede op basis van de evolutie en perspectieven van de aanvoer en de restcapaciteiten bij de verschillende inrichtingen wordt een verklaring gezocht voor de vastgestelde evolutie van de tarieven. Vooral wat betreft het huishoudelijk en de categorie 2-bedrijfsafval, i.e. wat toekomt bij de verbrandingsovens voor huishoudelijke afvalstoffen en de stortplaatsen categorie 2, wordt een uitgebreide analyse gemaakt van de restcapaciteiten en de aanvoer per provincie. Het biedt onder meer inzicht in de afvaltransporten tussen de verschillende provincies, de relatie huishoudelijk-bedrijfsafval in het licht van de intercommunale-private uitbating.
In het bijzonder kadert het onderzoek in het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen, dat voorziet in de programmering van de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en bedrijfsafvalstoffen die worden verwijderd in dezelfde inrichtingen, met name categorie 2-stortplaatsen en verbrandingsinstallaties voor huishoudelijke afvalstoffen. Het plan stelt een strikte opvolging voorop van het marktgebeuren, ondermeer voor wat betreft verwijdering. Restcapaciteiten, aanvoer, tarieven, marktverdeling, ... vormen de basis voor de verdere afstelling van het uitvoerend beleid.

Tarieven en capaciteiten voor storten en verbranden (actualisatie tot 2001, evolutie en prognose)

Lijst van de "Tarieven en capaciteiten voor storten en verbranden" 1993-2001

Bron : OVAM