04/07/2014

Nieuwe meetresultaten oppervlaktewater 2013

Back to article overview

Het tweede deel van de evaluatie van de waterkwaliteit in onze beken en rivieren in 2013 staat nu online.

De resultaten van 2013 zijn beschikbaar voor:

In 2013 voerde de VMM dubbel zo veel terreinonderzoeken uit naar aanleiding van milieu-incidenten. Met de verbeterende waterkwaliteit in Vlaanderen worden onze waterlopen ook gevoeliger voor incidentele lozingen.

Om die incidenten beter te kunnen opvolgen, heeft de VMM in februari 2013 een team wateronderzoekers opgericht. Via terreinonderzoek helpen zij de bron van de waterverontreiniging op te sporen en volgen ze de impact op. Daarnaast waarschuwt de VMM de milieuhandhavers (bv. milieu-inspectie), de watermaatschappijen en de andere betrokken partijen. Op die manier worden verontreinigingen snel aangepakt en herhaling voorkomen.

Op het terrein werpt de nieuwe incidentenopvolging al haar eerste vruchten af. In het najaar van 2012 was er een ernstige vissterfte op de Boven-Schelde. Om een herhaling van dat scenario te voorkomen, maakte de VMM in 2013 afspraken met alle betrokken instanties. Alle partijen engageerden zich om extra op te letten voor incidentele lozingen of symptomen van acuut zuurstoftekort in het water. Zo bleef de zuurstofhuishouding in de Boven-Schelde het hele jaar op peil en kreeg de visstand de kans om zich te herstellen.

In het najaar volgt nog een derde en laatste update met de laatste resultaten van 2013. VMM maakt dan ook de volledige balans op voor 2013.

Meer informatie over het Jaarverslag Water

Ben je geïnteresseerd in de waterkwaliteit in jouw buurt? Al de meetgegevens kan je raadplegen via het geoloket Waterkwaliteit.

Bron : VMM

____________________________________

Extra info :