03/06/2014

Nieuwe meetresultaten oppervlaktewater 2013

Back to article overview

De eerste evaluatie van de waterkwaliteit in onze beken en rivieren in 2013 staat nu online.

Tot vorig jaar moest je nog wachten tot in het najaar voor een volledige bespreking van de waterkwaliteit op jaarbasis. Vanaf dit jaar brengt VMM de resultaten in drie keer naar buiten, zodra de resultaten van een meetnet verwerkt zijn.

Nu biedt VMM je al de resultaten voor 2013 aan van het:

Tegen de zomer volgt dan een tweede update en in het najaar de laatste resultaten.

Een tweede grote vernieuwing is dat er voortaan ook een toetsing gebeurt aan de typespecifieke normen voor oppervlaktewater. Die normen vloeien voort uit de kaderrichtlijn Water en maken een onderscheid naargelang het type waterloop (bv. kleine beek, grote rivier,…). Tot voor kort beoordeelde de VMM de waterkwaliteit aan de hand van waterkwaliteitsdoelstellingen zoals basiskwaliteit, viswater,… Dat verandert niets aan de gemeten waarden in de waterloop, maar zorgt voor een verschuiving voor een aantal parameters. Zo scoren opgeloste zuurstof en zuurtegraad beter voor de nieuwe normen. Zoutgehalte (geleidbaarheid) en fosfor doen het dan weer wat minder.  Om de vergelijking toe te laten met de vorige jaren publiceert VMM een toetsing aan beide normen.

Lees meer

Ben je geïnteresseerd in de waterkwaliteit in jouw buurt? Als de meetgegevens kan je raadplegen via het geoloket Waterkwaliteit.

Bron : VMM