07/06/2011

Nieuwe lijst emissiearme stallen goedgekeurd

Terug naar artikeloverzicht

Milieu-investering kan binnenkort op VLIF-steun rekenen 

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft een ministerieel besluit ondertekend dat de nieuwe lijst met ammoniakemissiearme stallen vastlegt. Bestaande systemen werden aangepast aan de praktijkervaringen en nieuwe systemen werden toegevoegd aan de lijst. Heel wat varkens- en pluimveehouders, zeker in de slachtkuikensector, die willen investeren in duurzame stalconcepten, kijken al enige tijd uit naar de opname van die nieuwe systemen in de lijst van erkende ammoniakemissiearme stallen. Zij kunnen nu die staltechnieken ook effectief bouwen en voor de goedgekeurde systemen een beroep doen op landbouwinvesteringssteun.

Emissiearme stallen leveren belangrijke milieubijdrage

Sinds 2003 moeten nieuwe varkens- en pluimveestallen ammoniakemissiearm gebouwd worden volgens een techniek die in de lijst van ammoniakemissiearme stallen staat. Met emissiearme stallen draagt de landbouw substantieel bij aan de vermindering van de ammoniakuitstoot en zorgt de sector ervoor dat Vlaanderen de Europese doelstelling voor de vermindering van ammoniak, het zogenaamde NEC-plafond, respecteert. De bouw van een ammoniakemissiearme stal is een serieuze meerkost vergeleken met een traditionele stal. De varkens- en pluimveehouders kunnen dan ook voor de bouw van in de lijst voorziene systemen genieten van landbouwinvesteringssteun. 

Praktijkervaring en wetenschap vinden elkaar

De lijst van ammoniakemissiearme stallen bestaat al enkele jaren. De varkens- en pluimveehouders hebben intussen ervaring opgedaan met die systemen en hebben gaandeweg voorstellen geformuleerd om de werking te verbeteren en af te stemmen op de praktijk. Op basis daarvan zijn de eisen aan de uitvoering en het gebruik van de bestaande stalsystemen in de lijst grondig herwerkt en werden nieuwe concepten voor emissiearme stallen ontwikkeld. Ook die zijn, na evaluatie door wetenschappelijke experts, opgenomen in de nieuwe lijst van ammoniakemissiearme stallen. 

Groen licht voor investeringsdossiers pluimveehouders

De grootste wijziging is ongetwijfeld de opname van ammoniakemissiearme stalsystemen voor slachtkuikens en opfokpoeljen van slachtkuikenouderdieren. Bij de opmaak van de eerste lijst werd destijds al gauw duidelijk dat er voor die specifieke sectoren onvoldoende in de praktijk geteste stalsystemen op de markt waren. Dat betekende dat voor stallen voor slachtkuikens en opfokpoeljen van slachtkuikenouderdieren de verplichting tot emissiearm bouwen niet gold, maar ook dat die pluimveehouders geen landbouwinvesteringssteun konden krijgen. De afgelopen jaren heeft de slachtkuikensector gewerkt aan meer duurzame stalconcepten die ervoor zorgen dat de strooisellaag snel indroogt. Dat doet de ammoniakemissie uit de stal sterk dalen.

Het nieuwe ministeriële besluit voegt de staltechnieken voor slachtkuikens en opfokpoeljen van slachtkuikenouderdieren toe aan de lijst van ammoniakemissiearme stallen. De investeringsdossiers van heel wat pluimveehouders die deze emissiearme staltechnieken willen toepassen, kunnen dus zodra het ministerieel besluit in het Staatsblad is verschenen, goedgekeurd worden. In afwachting is de nieuwe lijst van ammoniakemissiearme stallen te raadplegen op de website van de VLM: www.vlm.be.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur