01/07/2008

Nieuwe jachtseizoen start vandaag: nieuwe Jachtopeningsbesluit en Jachtvoorwaardenbesluit in werking

Terug naar artikeloverzicht

Het nieuwe jachtjaar begint telkens opnieuw op 1 juli. Vanaf 1 juli treedt dan ook het nieuwe Jachtopeningsbesluit in werking, dat de openingstijden bepaalt waarbinnen op verschillende wildsoorten mag worden geschoten. Tegelijk heeft minister Hilde Crevits nu een nieuw Jachtvoorwaardenbesluit laten vaststellen, dat de voorwaarden bepaalt waaronder de jacht op de verschillende wildsoorten kan plaatsgrijpen. Beide samen houden een nieuw jachtregime in, met toch wel wat veranderingen die nog door alle betrokkenen goed ingestudeerd moeten worden. Verder zorgde minister Crevits ervoor dat, bij de schade door wild, de bejaging of de bestrijding daarvan eenvoudiger zal kunnen gebeuren.

Minister Hilde Crevits besluit: "In het Jachtopeningsbesluit en het Jachtvoorwaardenbesluit heb ik enkele vernieuwingen doorgevoerd die aan de jagers meer verantwoordelijkheid geven en toelaten hun activiteiten doelmatiger te voeren. De komende periode zal uitwijzen of deze vernieuwingen alle even goed gelukt zijn. Het nieuwe jachtseizoen betekent dan ook een nieuwe periode voor de jagerij in het buitengebied. Ik hoop dat de jagers deze kansen ook op een goede manier aangrijpen om, in samenwerking met de andere partners in het buitengebied, te komen tot een beter beheer van het wild en van de natuur."
 
Enkele vernieuwingen, gegroepeerd per wildsoort en per thema.

  1. Het onderscheid tussen gewone jacht, bijzondere bejaging en bestrijding. Voor elke wildsoort is er een periode bepaald waarbinnen de gewone jacht kan plaatsvinden de jager of jagersgroep mag tijdens deze periode zonder al te veel voorwaarden op het betrokken wild jagen. 

    Voor bepaalde wildsoorten die schade kunnen aanrichten is er daarnaast echter ook een periode voorzien waarbinnen er bijzondere bejaging mogelijk is: de jager of jagersgroep kan binnen deze periode jagen op voorwaarde dat het gaat om de voorkoming van schade. Elke activiteit van bijzondere bejaging moet uiterlijk 24 uur voor de activiteit worden gemeld aan het Agentschap voor Natuur en Bos. 
     
    Als derde is er de figuur van de bestrijding, die kan ingeroepen worden door de grondeigenaar of grondgebruiker, in het geval de jacht faalt als activiteit om schade te voorkomen of te beperken.
     
    In de nieuwe besluiten wordt het onderscheid tussen deze drie vormen van jachtactiviteit beter verankerd en benut dan voorheen het geval was. De efficintie van de figuren bijzondere bejaging en bestrijding wordt verbeterd.

  2. Zondagsjacht. Een vernieuwing is dat nu ook de gewone jacht met het vuurwapen toch wel aan voorwaarden onderworpen wordt, met name als ze op zondag plaatsgrijpt. Deze jachtactiviteit moet met name minstens 24 uur op voorhand worden gemeld op een elektronisch meldpunt. Deze meldplicht heeft tot doel de geweerjacht op zondag verenigbaar te houden met andere recreatieve activiteiten die op die dag plaats vinden. De gegevens van het meldpunt kunnen dienen om eventuele klachten van andere recreanten gerichter te kunnen onderzoeken. De regeling zal na n jaar worden gevalueerd met het oog op een eventuele bijsturing.

  3. De jacht op reen. De gewone jacht op reegeiten en kalveren is open van 15 januari tot en met 15 maart. De gewone jacht op reebokken is open van 15 mei tot en met 15 september. Hier is er weinig verandering met de vorige jachtopeningstijden. De reenjacht kan wel maar beoefend worden op basis van een onderbouwd afschotplan en afschotregistratie.

  4. De jacht op edelherten, damherten, moeflons en wilde zwijnen of evers. De gewone jacht op deze grofwildsoorten is op van 1 oktober tot en met 31 december. Op everzwijnenjongen ("frislingen" en "overlopers") kan er bovendien, en dit is nieuw, ook gejaagd worden in de periode waarin er reejacht mogelijk is dus van 15 januari tot en met 15 maart en van 15 mei tot en met 15 september. Het gaat dan om jacht van op de "hoogzit". Al deze mogelijke gewone jacht vereist een vooraf ingediend en goed onderbouwd afschotplan.
     
    Daarnaast kan er ook bijzondere bejaging op edelherten, damherten, moeflons en evers toegestaan worden, met name van 1 januari tot en met 30 september. Dit is een vernieuwing.
     
    Ook hier is er een vooraf in te dienen afschotplan vereist, dat maximum drie maanden kan lopen. Bij deze indiening moet aangetoond worden dat er wel degelijk schade aangericht wordt door deze soorten (schade aan landbouwgewassen, risico's voor verkeer, schade aan andere natuurwaarden) die door deze bijzondere bejaging te voorkomen valt. Het is dus geen vrijbrief, maar wel een efficintere vorm van schadevoorkoming.

  5. De jacht op patrijzen. Gewone jacht op patrijzen is mogelijk van 15 september tot en met 15 oktober. Dit is een verkorting ten aanzien van de vorige openingstijden. Deze jachtperiode kan in afzonderlijke gevallen wel verlengd worden tot 15 november. Dit is wel aan voorwaarden onderworpen. Zo'n verlenging kan maar toegestaan worden aan erkende wildbeheereenheden (die per definitie een minimumoppervlakte hebben van 1000 ha), en dit wanneer er vastgesteld wordt dat er in voldoende grote dichtheid patrijzen zijn in het gebied van die wildbeheereenheid en wanneer het plan van die wildbeheereenheid duidelijk zorg besteedt aan die patrijzenpopulatie. Dit is een vernieuwing die het goede beheer van de patrijzenstand moet aanmoedigen.

  6. De hazenjacht. De jacht op hazen is geopend van 15 oktober tot en met 31 december.

  7. De fazantenjacht. De gewone jacht op fazanthennen is toegestaan van 15 oktober tot en met 31 december; de gewone jacht op fazanthanen gaat door van 15 oktober tot en met 31 januari. De vernieuwing zit hier in het verschil dat gemaakt wordt tussen de twee geslachten.

  8. De ganzenjacht. De gewone jacht op grauwe ganzen is geopend van 15 augustus tot en met 30 september. Op grauwe ganzen kan er ook bijzondere bejaging toegestaan worden van 15 juli tot en met 14 augustus. De gewone jacht op Canadese ganzen is geopend van 15 augustus tot en met 31 januari. Voordien en nadien is er een periode waarin bijzondere bejaging kan worden toegestaan op Canadese ganzen: van 15 juli tot en met 14 augustus en van 1 februari tot en met 28 of 29 februari. De vernieuwingen zitten hier in de iets ruimere jachttijden dan voorheen.

  9. Jacht op eenden en andere watervogels. De gewone jacht op wilde eenden is geopend van 1 september tot en met 31 januari; bijzondere bejaging is mogelijk van 15 juli tot en met 31 augustus. De gewone jacht op smienten is geopend van 15 oktober tot en met 15 november, maar wordt slechts toegestaan voor zover op de bejaagde percelen ernstige schade kan aangetoond worden door de jachtrechthouder aan de landbouwteelten andere dan permanent grasland. De jacht op meerkoeten wordt vanaf dit jachtseizoen gesloten. Vermeldenswaard is tot slot de bijzondere bejaging die kan toegestaan worden in verband met kieviten, met name van 1 juli tot en met 30 juni deze bijzondere bejaging is echter alleen maar mogelijk in de buurt van luchthavens.

  10. De jacht op konijnen en op houtduiven. De gewone jacht op deze soorten is geopend van 15 september tot en met 28 of 29 februari. Van 1 maart tot en met 14 september kan er ook bijzondere bejaging toegestaan worden op deze soorten. Dit maakt dat deze soorten in principe het gehele jaar bejaagd kunnen worden, zij het, bij bijzondere bejaging, mits naleving van bepaalde voorwaarden.

  11. De vossenjacht. De gewone jacht op vossen is geopend van 1 oktober tot en met 14 februari. Dit maakt dat jachtperiode even lang is als bij het vorige openingsbesluit, maar dat deze periode met een maand verschoven wordt. Omstreeks 1 februari kan er met name op meer optimale wijze aan populatiebeheer gedaan worden.

  12. Vogelrijke gebieden. Vogelrijke gebieden zijn gebieden waarin er een regelmatig, bvb. 's winters, een grote dichtheid vastgesteld wordt van Europees of internationaal zeldzame watervogels. Ze zijn aangeduid geworden in 2003. In regel is de jacht in vogelrijke gebieden, met uitzondering van de jacht op grof wild, verboden van 15 november tot eind februari. Jacht op grof wild is er enkel toegestaan tussen zonsopgang tot zonsondergang. Van dit verbod kan worden afgeweken wanneer de in het gebied actieve erkende wildbeheereenheden en onafhankelijke jachtrechthouders, in gezamenlijk overleg met reservaatbeheerders en met lokale landbouworganisaties, maatregelen voorstellen om de verstoring van populaties watervogels waarvoor dat gebied is aangewezen te vermijden. Deze voorstellen moeten, na advies van de Minaraad, worden goedgekeurd door de minister.

  13. Bestrijding. Soms kan het zijn dat de jagers of jagersgroepen om praktische of wettelijke redenen niet in staat zijn de schade te voorkomen die veroorzaakt wordt door evers, ganzen, duiven, konijnen of vossen. De grondeigenaar of grondgebruiker kan dan overgaan tot de bestrijding of daartoe doen overgaan. Het gaat dan om activiteiten die met jacht gelijkgesteld kunnen worden, maar waarbij het bvb. niet toegelaten is het gedode wild te houden als jachtbuit. Wat dit betreft is het vermeldenswaard dat vossen voortaan efficinter kunnen worden bestreden, omdat het gebruik van grotere kastvallen wordt toegestaan (max. 1000 dm3). Nieuw is ook dat zowel jachtrechthouders, grondeigenaars, grondgebruikers als bijzondere veldwachters kastvallen kunnen inzetten bij de bestrijding van vossen. Ook vermeldenswaard is dat de elke bestrijdingsactie zoals vanouds op voorhand moet aangemeld worden bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Nieuw is dat deze melding kan gebeuren door indiening van een bestrijdingskalender, zodat niet bij elke afzonderlijke actie een formaliteit moet vervuld worden. Ook deze vernieuwing leidt tot een verhoging van de efficintie.

Bron : Persmededeling van het kabinet van Minister Hilde Crevits

_______________________________

Extra info :

30 MEI 2008. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest voor de periode van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2013

30 MEI 2008. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgeoefend