14/12/2022

Nieuwe indeling gebiedstypes mestactieplan

	bemesting.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering treden vanaf 1 januari 2023 de nieuwe gebiedstypes voor de periode 2023-2024 in werking.

​​Sinds de start van het zesde mestactieplan (MAP 6) in 2019 is Vlaanderen ingedeeld in vier gebiedstypes. In die gebiedstypes gelden verschillende gebiedsgerichte maatregelen om de waterkwaliteit in het landbouwgebied te verbeteren. Gebiedstype 0 is weggelegd voor de gebieden met een goede waterkwaliteit. Gebiedstypes 2 en 3 zijn het verst verwijderd van een goede waterkwaliteit. Daar gelden strengere maatregelen. MAP 6 voorziet in een tweejaarlijkse herziening van de gebiedstype-indeling op basis van de recentste nitraatmetingen in het oppervlakte- en grondwater in landbouwgebied, uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij.

Evolutie indeling areaal in gebiedstypes

Het areaal in de gebiedstypes 2 en 3 met de slechtste waterkwaliteit daalt met 5% ten opzichte van de start van MAP 6 in 2019. Vergeleken met de start van MAP 6 in 2019 is er vooral een verschuiving naar gebiedstype 1. Het gebiedstype 0 is afgenomen met 5%. Op 53.000 hectare van het landbouwareaal leidt de verslechtering van de waterkwaliteit tot een indeling in een hoger gebiedstype. Globaal betekenen de cijfers dat twee derde van Vlaanderen in de twee beste gebiedstypes ligt, terwijl 16 procent in gebiedstype 2 ligt en 18 procent in gebiedstype 3. 

gebiedstypes-2

 

Overzichtskaart gebiedstype-indeling 2023-2024

Hieronder ziet u onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering de nieuwe kaart met de gebiedstype-indeling. U kunt de kaart met de gemeentegrenzen ook downloaden: gebiedstype-indeling op basis van oppervlakte- en grondwater met de gemeentegrenzen

gebiedstypes-2023

​Meer info

​De nieuwe gebiedstypes werden voorgesteld tijdens een webinar voor landbouwconsulenten op maandag 12 december. De opname kunt u herbekijken. Ook de present​atie​ is beschikbaar. 

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid