18/07/2003

Nieuwe excellentiepool 'Incubatiepunt Geoinformatie'

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van de Vlaamse minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie Dirk VAN MECHELEN en Vlaams minister van Economie Patricia CEYSENS, heeft de Vlaamse regering een nmalige steun van 7,375 miljoen euro toegekend aan het incubatiepunt Geoinformatie.

Met de steun van de Vlaamse regering kan nu ook de vierde technologische excellentiepool definitief van start gaan. Eerder al werd groen licht gegeven voor steun aan de initiatieven van Flanders Drive, het Vlaams Instituut voor de Logistiek en Flanders Mechatronics Technology Centre. Al deze initiatieven kwamen tot stand via de creatie van een breed draagvlak bij de betrokken bedrijven en onderzoeksinstellingen en na een grondige en diepgaande voorbereiding.

Beeldverwerking van ruimtelijke informatie

Het Incubatiepunt Geoinformatie vzw, afgekort IncGEO, heeft tot doel de drempel voor gebruik van ruimtelijke informatie door overheidsadministraties, industrie en de burger sterk te verlagen. Beeldverwerking uit gegevens o.m. afkomstig uit satellieten vormt immers een steeds belangrijker economische sector met steeds meer toepassingen. Bovendien hebben de Vlaamse universiteiten en ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
(VITO) in dit domein gedurende de laatste jaren een belangrijke knowhow opgebouwd, die anders zonder verder concreet valorisatietraject verloren dreigt te gaan.

PPS

Het incubatiepunt is een samenwerking tussen de publieke en de priv-sector. Het voorgestelde incubatiepunt zal enerzijds een positie invullen stroomafwaarts van de gegevensproducenten en het OC/GIS-Vlaanderen en anderzijds stroomopwaarts van de eindgebruikers (overheid en priv-gebruikers).

De Vlaamse overheid geeft 7,375 miljoen euro voor een periode van drie jaar om de nieuwe kennispool effectief te realiseren. Zoals bij de reeds goedgekeurde excellentiepolen moet IncGEO na de deze opstartperiode
verder kunnen werken zonder structurele overheids- financiering.

Het IncGEO zal de vorm aannemen van een vzw. De raad van bestuur zal samengesteld worden uit een zestal vertegenwoordigers: vier aangeduid door de initiatiefnemende onderzoeksinstellingen KULeuven, Universiteit Gent, VUB en VITO.  De overige vertegenwoordigers zetelen namens de Vlaamse overheid.

De modaliteiten van de toekenning van de steun zullen worden vastgelegd in een beheersovereenkomst. IWT-Vlaanderen wordt belast met de administratieve opvolging van deze overeenkomst.

IncGEO zal concreet volgende activiteiten ontwikkelen :

  1. Het ontwikkelen van een set 'generische tools' voor maximale automatisering van processen op het gebied van creatie en upgrading van databases, veranderingsdetectie en datafusie in het kader van de ruimtelijke informatieverwerking.
  2. Het uitvoeren van de noodzakelijke marktrelevante validatie van de ontwikkelde tools aan de hand van concrete projecten met eindgebruikers.
  3. De ontwikkelde expertises en kennis verder versterken met continue ontwikkelingen in lijn met de nieuwe uitdagingen binnen de verwerking van geo-informatie.

Daarnaast wordt ook aandacht gegeven aan sensibilisering en clusterwerking om o.a. de nodige kritische massa te kunnen mobiliseren en zo de deelname aan nationale en internationale (Europese Commissie, ESA, .) projecten te bevorderen.

De ministers Van Mechelen en Ceysens verbreden met de oprichting van IncGEO opnieuw de basis van een innovatief Vlaanderen waar kennis de voornaamste economische grondstof is.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
tel. : 02 553 64 11
e-mail : persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens
tel. : 02 553 12 39
e-mail : persdienst.ceysens@vlaanderen.be