01/12/2010

Nieuwe etiketten en verpakkingen voor gevaarlijke chemische stoffen en mengsels

Terug naar artikeloverzicht

Vanaf 1 december 2010 zullen de etiketten en de verpakkingen van gevaarlijke chemische stoffen er anders gaan uitzien. Dat is het gevolg van een Europese wetgeving die als doel heeft de risico’s bij het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen en mengsels beter te controleren. De consument kan tijdens de overgangsperiode uiterlijk tot 1/6/2017 geconfronteerd worden met zowel de ‘nieuwe’ als met de ‘oude’ etiketten.

De CLP-verordening (1272/2008/EEG) staat voor ‘Classification, Labelling, and Packaging’. Deze Europese verordening beschrijft nieuwe regels en criteria om gevaarlijke chemische stoffen en mengsels in te delen, te etiketteren en te verpakken. Door deze nieuwe criteria zullen gevaarlijke chemische stoffen en mengsels een nieuwe indeling en een nieuwe etikettering krijgen. Op deze etiketten zullen nieuwe gevarenpictogrammen, waarschuwingszinnen, signaalwoorden en voorzorgsmaatregelen staan. Bovendien zullen de bedrijven ook de veiligheidsinformatiebladen moeten aanpassen en hun stoffen en mengsels aanmelden bij het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA).

Enkele voorbeelden van veel gebruikte stoffen en mengsels waarvan de etiketten zullen veranderen: javelwater, white spirit, methanol, aceton, ammoniak, chloorzuur.

De CLP-wetgeving is van kracht sinds 20 januari 2009. Er zijn verschillende overgangsperiodes voorzien die voor sommige mengsels lopen tot juni 2017. Vanaf 1 december 2010 zullen de etiketten en de verpakkingen van gevaarlijke chemische stoffen er anders gaan uitzien. Vanaf 1 juni 2015 zullen deze nieuwe voorschriften gelden voor alle chemische mengsels. Op die manier krijgen bedrijven voldoende tijd om zich stapsgewijs aan te passen aan de nieuwe bepalingen.

De CLP-wetgeving heeft als doel een betere controle te hebben op de risico’s bij het gebruik van gevaarlijke chemische producten, zowel voor consumenten als voor werknemers. Bovendien zal CLP de handel binnen Europa en op termijn ook wereldwijd vergemakkelijken.

Om de bedrijven, en vooral de KMO’s, die gevaarlijke chemische stoffen of mengsels produceren, gebruiken of verhandelen, advies te verstrekken over hun verantwoordelijkheden en verplichtingen naar aanleiding van de CLP wetgeving, heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu de CLP-helpdesk opgericht. Sinds 8 november 2010 is deze actief. Ondanks de ondersteuning blijven de bedrijven steeds zelf verantwoordelijk voor het vervullen van hun verplichtingen van de verordening.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) heeft onlangs ook de brochure “Chemische producten: bescherm jezelf, lees het etiket!” uitgebracht, waarin een overzicht van de wetgeving gegeven wordt.

De brochure en meer informatie over CLP vindt u op www.health.belgium.be of op de website van het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) (www.echa.europa.eu).

Bron : © Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu