24/10/2008

Nieuwe energienormen voor woningen

Terug naar artikeloverzicht
Op voorstel van Vlaams minister Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering vandaag de aanzet gegeven voor een verstrenging van de energieprestatie-eis voor woongebouwen. Voorgesteld wordt om de sinds 1 januari 2006 geldende E100 met ingang van 1 januari 2010 te vervangen door E80. De verstrenging is goed onderbouwd en ruim overlegd en leidt tot een verlaging van het stroom- en brandstofverbruik in nieuwbouw- en vergunningsplichtig verbouwde woningen. Het goedgekeurde ontwerpbesluit wordt voor advies aan de SERV en de MiNa-Raad voorgelegd.
 
Sinds 1 januari 2006 wordt het bouwen en verbouwen in Vlaanderen aangestuurd door de energieprestatieregelgeving. Enerzijds om nieuwe gebouwen niet alleen aangenaam en gezond te maken maar ook energiezuinig. Anderzijds om verbouwings- en uitbreidingswerkzaamheden zo energiezuinig mogelijk te laten verlopen. Richtinggevend daarbij zijn de bindende en afdwingbare EPB-eisen, inzake thermische isolatie, energieprestatie en binnenklimaat.
 
 
Evaluatie van de E-100
Het EPB-decreet omvat een verplichte evaluatie van de energieprestatieregelgeving, waarbij de economische haalbaarheid, de berekeningsmethodiek van de energieprestatie van een gebouw en de administratieve lasten tweejaarlijks moeten worden onderzocht.
 
In het kader van de evaluatie is zowel een vergelijkend als een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Er is een studie verricht naar de economische haalbaarheid van het verstrengen van de EPB-eisen bij residentile gebouwen. Ook zijn de EPB-eisen en de berekeningsmethodiek van Vlaanderen vergeleken met die van de ons omringende landen, namelijk Nederland, Frankrijk en Duitsland. De resultaten werden aangevuld met enqutegegevens van architecten, ingenieurs, gemeenten en particuliere bouwers en verbouwers. Er werd bovendien rekening gehouden met de recent opgestarte regelgeving en eisenniveaus in de andere gewesten. Ook de al verzamelde statistische gegevens uit de ingediende EPB-aangiften sinds 2006 werden gebruikt.
 
Op basis van de evaluatieresultaten heeft Vlaams minister Hilde Crevits aan de Vlaamse Regering voorgesteld om het E-peil te verstrengen van E100 naar E80 voor woongebouwen waarvoor een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning wordt ingediend vanaf 1 januari 2010. Het voorstel omvat nog enkele andere wijzigingen, waaronder het verstrengen van de isolatiegraad voor buitenmuren en daken van alle types gebouwen die worden gebouwd of verbouwd. De andere EPB-eisen, bijvoorbeeld K45 of E100 voor kantoren en scholen, zouden behouden blijven.
 
Voor alle aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning tot en met 31 december 2009 blijft dan het huidige eisenpakket gelden.
 
 
Vlaanderen volgt...
De uitgevoerde studies gaven duidelijk aan dat het economisch haalbaar en wenselijk is om het E-peil voor woongebouwen te verlagen naar E80 vanaf 2010. Bovendien tonen de statistische gegevens uit de ingediende EPB-aangiften aan dat sinds de inwerkingtreding van de energieprestatieregelgeving voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2006, de bouwers duidelijk meer aandacht besteden aan isolatie en efficinte verwarmingsinstallaties om de energiefactuur van hun nieuwe woning te beperken. Woningen waarvoor de stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd in 2006 realiseren gemiddeld E89. Woningen waarvoor de stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd in 2007 realiseren gemiddeld E85.
 
 
...en Limburg loopt voorop
Sinds de inwerkingtreding van de energieprestatieregelgeving worden de woningen met gemiddeld de beste energieprestaties in Limburg gebouwd. Daar wordt gemiddeld E84 gehaald.
 
De andere provincies volgen op enige afstand, met Antwerpen en Oost-Vlaanderen op E87, Vlaams-Brabant op E88 en West-Vlaanderen op E89.
 
Vlaams minister Hilde Crevits: "Ik stel vast dat de energieprestatieregelgeving al duidelijk een positieve impact heeft gehad op het bouwgebeuren in Vlaanderen. En ik hoop dat de vooropgestelde verstrenging de woningen in Vlaanderen in de toekomst nog energiezuiniger en milieuvriendelijker zullen maken. Daarmee blijven we op koers ten aanzien van de ons omringende landen. En daarvoor reken ik op alle bouwers en verbouwers, alle architecten en installateurs, aannemers en anderen."
 
Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits