19/12/2006

Nieuwe CO2-gids voor de wagen toont hoe u zuinig kunt rijden

Terug naar artikeloverzicht

De aankoop van een zuinige auto heeft niets dan voordelen, want hij spaart zowel het milieu als uw portemonnee. Om die juiste keuze te maken, is er vanaf vandaag de nieuwe editie van de CO2-gids van de auto en de on line versie (www.zuinigewagen.be) beschikbaar. De burger vindt er niet alleen het brandstofverbruik en het CO2-emissieniveau van alle auto's op de Belgische markt, maar ook informatie over de belastingvermindering voor de zuinigste wagens (die kan oplopen tot 4.193), over biobrandstoffen en - voor de eerste keer - ook over de uitstoot van fijn stof.

"Voor het vijfde jaar op rij bevat de CO2-gids een lijst van alle wagens die op 1 september 2006 beschikbaar zijn op de Belgische markt", zegt minister Bruno Tobback. "De informatie wordt alfabetisch voorgesteld en ingedeeld per merk en brandstoftype. De elektronische versie van de gids www.zuinigewagen.be) maakt het eenvoudiger de verschillende automodellen met elkaar te vergelijken".

"In de gids en in de elektronische versie vindt de burger niet alleen het brandstofverbruik en het CO2-emissieniveau van alle auto's op de Belgische markt, maar wordt eveneens de fiscale maatregel besproken die het mogelijk maakt een belastingvermindering te genieten voor de zuinigste wagens. Die komt overeen met 15% van de aankoopprijs (voor wagens die minder dan 105 gram CO2 per km uitstoten) of met 3% van de aankoopprijs (indien ze minder dan 115 gram CO2  per km uitstoten). Voor het eerst vindt de consument ook info over de uitstoot van fijne stofdeeltjes", gaat minister Tobback verder.

"Dat de gids voor de zuinige wagen steeds vaker wordt gebruikt, getuigt van een groeiende interesse bij de burger voor de milieugevolgen van zijn verplaatsingen, en van zijn bezorgdheid voor de grote milieu-uitdagingen zoals de klimaatsverandering en de luchtverontreiniging. Vorig jaar werden er in totaal 45.000 papieren CO2-gidsen en 15.000 CDs met de gids verspreid", zegt minister Tobback. 

"De aankoop van een zuinige auto heeft niets dan voordelen, want hij spaart zowel het milieu als uw portemonnee", besluit minister Tobback. "Daarom willen we met de nieuwe editie van deze gids de burger zo goed mogelijk informeren van wat er op de Belgische markt aan zuinige milieuvriendelijke wagens te vinden valt."

De gids werd opgemaakt door de dienst Productbeleid van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en is gratis verkrijgbaar bij alle autoconcessiehouders, maar kan ook besteld worden via www.zuinigewagen.be of via het telefoonnummer 02/524.97.97.