08/02/2005

Nieuwe brochure Duurzaam bouwen met chemie

Terug naar artikeloverzicht

Fedichem publiceerde zopas een nieuwe brochure over "duurzaam bouwen met chemie". Net vr de vakbeurs Batibouw toont de brochure overduidelijk aan dat duurzaam bouwen alleen nog kan in partnerschap met de chemiesector. Deze publicatie sluit aan bij de reeks Fedichem-brochures over de onmisbare bijdragen van de chemie en chemische producten tot ons dagelijkse leven.

Een woning bouwen is mr dan werken met steen, beton en mortel. Wij stellen aan onze huizen zeer terecht hoge eisen op het vlak van comfort, hygine, gezondheid, laag energieverbruik, een correcte waterhuishouding en niet in het minst het esthetisch uitzicht. Wij willen ook spaarzaam omspringen met natuurlijke rijkdommen. En wij verwachten een hoog veiligheidsniveau. Kortom: meer en meer mensen komen tot het besef dat bouwen een duurzame activiteit moet zijn. Chemie reikt ons daar in ruime mate de hand.

Chemie levert een heleboel intelligente bouwmaterialen. Zoals diverse kunststoffen, al dan niet opgeschuimd, die het mogelijk maken creatiever te bouwen en tegelijk heel veel energie te besparen. Er bestaan zelfs al huizen die geen centraal verwarmingssysteem meer nodig hebben: het slimme gebruik van isolatiematerialen is daarin een grote factor.

Chemie levert hightech materialen voor dakbedekking en afdichting tegen vocht. Chemie zorgt voor fraaie en onderhoudsvriendelijke ramen en deuren, voor afdoende houtbescherming, voor hyginische aanvoer van drinkwater, voor zonnepanelen die groene stroom leveren. Sterke, doorzichtige kunststoffen vervangen glas in lichtkoepels. Duurzame kunstvezels en synthetische materialen bekleden muren en meubilair. En diverse additieven bezorgen klassieke bouwmaterialen als beton en glas uitstekende eigenschappen ten opzichte van hun voorgangers, bijvoorbeeld inzake sterkte en warmte-isolatie.

Niet te verwaarlozen: het comfort en de hygine van onze woningen zijn er ook enorm op vooruit gegaan. Je kan je geen moderne badkamer indenken zonder hoogtechnologische kunststoffen of pigmenten en bindmiddelen voor ceramiektegels.
De rij toepassingen van de chemie in en om de woning is vrijwel eindeloos. Tot en met de bescherming ervan met speciale anti-graffiti producten en uiteindelijk ook de recyclage van de materialen bij afbraak en verbouwing.

Deze nieuwe Fedichem-brochure is alweer een prachtig lees- en kijkstuk geworden, geschikt voor een zeer breed publiek.

Brochure "Duurzaam bouwen met chemie" (2.74 MiB)

Contact:
Daniel Verbist, dverbist@fedichem.be, tel. 02 238 99 91

Bron : Fedichem