10/01/2005

Nieuwe belangrijke fase in sloopwerken Kooksfabriek

Terug naar artikeloverzicht

In september 2004 startte de OVAM met de reinigings- en sloopwerken
van de Kooksfabriek in Zeebrugge. Na de uitgebreide voorbereidingswerken en het neerleggen van een eerste schouw eind oktober 2004, vat er nu een volgende belangrijke fase aan: het reinigen en slopen van de wastorens.

Deze wastorens koelden de warme gassen en haalden er de gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen uit zoals naftaleen, benzeen en tolueen. Deze stoffen zijn ingedrongen in de houten opbouw binnenin de wastorens en kunnen makkelijk ontbranden.

Zoals blijkt uit de ervaring bij de afbraak van de gelijkaardige wastorens op de Marly Carcoke-site in Brussel, zijn een erg grondige voorbereiding en uiterste voorzichtigheid bij de werken geboden.

Om de wastorens veilig en milieuvriendelijk leeg te maken zijn aan de werken dan ook wekenlange studies evenals gesprekken met ex-werknemers voorafgegaan. Uit deze voorbereidende onderzoeken bleek dat een manuele ontmanteling van de inhoud van de torens minder risico's inhoudt dan de torens in hun geheel neer te halen. Deskundigen overlegden hoe de manuele aanpak diende te gebeuren en welke extra maatregelen nodig waren op het vlak van beveiliging.

Naast de aannemer die instaat voor de werken, controleren ook het onafhankelijk studiebureau en de veiligheidscordinator, evenals de OVAM zelf, de delicate operatie. Bovendien werd bij voorbaat overleg gepleegd met de verschillende adviserende en helpende instanties zoals het stadsbestuur van Brugge, de brandweer enz.

Mochten er problemen ontstaan bij de ontmanteling, dan staat er een crisiscel paraat die vertrouwd is met het terrein, evenals een technisch team dat de installatie door en door kent. Naast de brandweer die stand-by staat met schuim om te blussen, kan een beroep worden gedaan op een grote hoeveelheid stikstof om een eventuele brand te blussen.

Nadat de binnenkant van de wastorens is ontmanteld, worden de wanden binnenin gereinigd met hoge druk en uiteindelijk gedynamiteerd.
Het ontmantelen van deze wastorens start op dinsdagmiddag 11 januari en zal tien werkdagen duren. Op dinsdag 25 januari is dit gedeelte van de werken afgelopen en is het terrein weer een heel stuk veiliger geworden.

Voor meer info :

Guy Haemels
Woordvoerder OVAM
Tel. : 015/284 148
Fax : 015/284 139

Bron : OVAM