29/01/2021

Nieuwe bebossingssubsidie moeten mensen makkelijker eigen bos doen planten

boomplanting
Terug naar artikeloverzicht

“De boodschap is helder: plant nu je eigen bos.” Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zet een nieuwe stap in haar ambitie om 4.000 hectare bijkomend bos te planten tegen 2024. Een online simulator moet de aanvraag van bebossingssubsidies eenvoudiger en sneller maken.

zuhal_demirPlant je eigen bos

Midden oktober lanceerde minister Demir de publiekscampagne ‘Plant je eigen bos’. Die campagne moet iedereen activeren bij te dragen aan de bosuitbreiding in Vlaanderen. Door mee te planten met plantacties of door zelf een bos te planten op een eigen grond. Samen planten op plantacties is momenteel geen optie omwille van corona. Daarom wordt nu de aandacht volledig gelegd op personen of instanties die over grond beschikken of zich engageren om een grond te verwerven om nadien te bebossen.

De boodschap is helder, zegt Zuhal Demir. “Plant je eigen bos. Plant nu je bos voor de toekomst. Voor je kinderen, familie, kleinkinderen, vrienden, voor jezelf. Waarom nu? Omdat het nooit eerder zo eenvoudig was. Omdat we samen met verschillende partners zij aan zij staan om iedereen optimaal te begeleiden doorheen het proces.”

Bebossingssubsidie met online simulator

Minister Demir kondigt vandaag de nieuwe bebossingssubsidie aan. Deze subsidie draagt bij in de kosten van plantsoen voor een bebossing én zorgt in één klap ook voor een vergoeding ter compensatie van het grondwaardeverlies. Om alle drempels van tafel te vegen werd voor deze tegemoetkoming door Natuur en Bos van de Vlaamse overheid een innovatieve online simulator ontwikkeld. Die simulator zorgt ervoor dat elke grondeigenaar met enkele muisklikken meteen zijn of haar subsidiebedrag kent en de aanvraag kan finaliseren.

Zo wil minister Demir de stap om een eigen bos te planten gevoelig verkleinen. De administratieve rompslomp die al eens durft opduiken bij het aanvragen van subsidies wordt hiermee tot een minimum herleid.

De bosalliantie

Zij die zich willen engageren voor meer bos in Vlaanderen door een eigen bos op eigen grond te planten, particulieren, bedrijven, organisaties..., kunnen zich registreren op www.plantjeeigenbos.be. Via deze website klik je makkelijk door naar de simulator. Door je te registreren word je in contact gebracht met een partner uit de bosalliantie die jou persoonlijk verder begeleidt in de realisatie van je bos: Natuur en Bos, De Bosgroepen, Natuurpunt of Bos+. Want zo’n engagement hoef je niet alleen aan te gaan.

 

 

Bron: Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme