21/12/2005

Nieuwe afvalstrategie: Europa als recyclingmaatschappij

Terug naar artikeloverzicht

De Europese Commissie heeft vandaag een nieuwe strategie inzake afvalpreventie en afvalrecycling voorgesteld. Met deze langetermijnstrategie wordt getracht van Europa een recyclingmaatschappij te maken, die afval tracht te voorkomen en afval als hulpbron gebruikt. Uitgangspunt daarbij vormt de kennis die voortkomt uit de thematische strategie inzake hulpbronnen, die eveneens vandaag is vastgesteld. Als eerste stap stelt de Commissie voor de kaderrichtlijn afval uit 1975 te herzien om recyclingnormen vast te stellen en er voor de lidstaten de verplichting tot het ontwikkelen van nationale afvalpreventieprogramma's in op te nemen. Bij de herziening zal ook wetgeving worden samengevoegd, gestroomlijnd en verhelderd om bij te dragen tot betere regelgeving. De strategien inzake afval en hulpbronnen zijn twee van de zeven 'thematische' strategien die zijn voorgeschreven in het zesde Milieuactieprogramma (2002-2012).

Milieucommissaris Stavros Dimas verklaarde: "Het afvalvolume is buitenproportioneel toegenomen, zelfs sneller dan de economische groei. De productie, verwijdering en recycling van afval is voor ons allen van belang: voor personen, ondernemingen en overheidsinstanties. Het moment is daar om onze aanpak te moderniseren en meer en betere recycling te bevorderen. Dat is precies, wat onze strategie realiseert."

Meer afval dan ooit

De milieuwetgeving van de EU heeft bijgedragen tot een verbetering van de manier waarop wij met afval omgaan en specifieke afvalstromen recyclen, zoals stedelijk afval, verpakkingen, auto's en elektrische en elektronische apparatuur. Afvalbeheer heeft het imago van vieze, vervuilende sector ver achter zich gelaten. Er bestaan strenge normen voor het storten van afval en voor vuilverbrandingsovens. De industrie probeert nu afval te gebruiken, in plaats van het te dumpen.

Naar schatting komt er in de EU echter per jaar meer dan 1,3 miljard ton afval vrij, en neemt deze hoeveelheid toe naar rato van de economische groei. Tussen 1995 en 2003 bijvoorbeeld zijn zowel het BBP als het stedelijk afval met 19% toegenomen. n gevolg van deze groei is dat het storten van afval - voor het milieu de meest problematische manier om zich van afval te ontdoen - ondanks een sterkte toename van recycling slechts langzaam afneemt.

Afvalbeleid moet leiden tot een verbetering van de manier waarop wij hulpbronnen gebruiken

Waar het nu om gaat, is het afvalbeleid van de EU te moderniseren en te verruimen in het licht van nieuwe kennis. Ondernemingen en bevoegde autoriteiten moeten een levenscyclusbenadering hanteren die zich niet beperkt tot door afval veroorzaakte verontreiniging. Er moet ook rekening worden gehouden met de wijze waarop het afvalbeleid negatieve milieueffecten, die verband houden met het gebruik van hulpbronnen, zo efficint mogelijk kan tegengaan door het voorkomen, recyclen en terugwinnen van afval.

Om deze doelstelling te bereiken moet de afvalwetgeving van de EU een geschikt regelgevingsklimaat scheppen zodat recyclingactiviteiten zich kunnen ontwikkelen.

In de strategie voorgestelde maatregelen

De strategie vormt een pakket. Ze omvat een voorstel tot wetgeving om de kaderrichtlijn afval uit 1975 te moderniseren.

De belangrijkste aspecten van de voorgestelde herziening van de kaderrichtlijn afval zijn:

  • concentratie van het afvalbeleid op het verbeteren van de manier waarop we hulpbronnen gebruiken;
  • verplichte nationale afvalpreventieprogramma's waarin rekening wordt gehouden met de verschillende omstandigheden op nationaal, regionaal en lokaal niveau, die drie jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn moeten worden afgerond;
  • verbetering van de recyclingmarkt door het vaststellen van milieunormen waarin wordt gespecificeerd onder welke omstandigheden bepaalde vormen van gerecycleerd afval niet meer als afval worden beschouwd;
  • vereenvoudiging van de afvalwetgeving door definities toe te lichten, bepalingen te stroomlijnen en de richtlijnen betreffende gevaarlijke afvalstoffen (91/689/EEG) en inzake de verwijdering van afgewerkte olie (75/439/EEG) samen te voegen, waarbij de laatste meer gericht was op het inzamelen van afval dan op het hergebruik ervan, hetgeen uit ecologisch oogpunt niet langer kan worden gerechtvaardigd.

Verdere maatregelen om recycling te bevorderen en een beter regelgevingsklimaat voor recyclingactiviteiten te scheppen, zijn voor de komende vijf jaar geprogrammeerd. Aan de strategie is een effectbeoordeling toegevoegd.

Thematische strategien

De andere vijf thematische strategien die de Commissie in het kader van het zesde Milieuactieprogramma van de EU ontwikkelt, hebben betrekking op luchtverontreiniging (gepresenteerd op 21 september 2005) en het maritieme milieu (20 oktober 2005), evenals de bodem, pesticiden en stedelijk milieu, die later volgen.

Thematische strategien zijn een moderne manier van besluitvorming. Ze zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en op overleg met belanghebbenden, pakken de kwestie op een algemene manier aan, waarbij rekening wordt gehouden met verbanden met andere problemen en beleidsterreinen, en bevorderen betere regelgeving.

Voor nadere bijzonderheden over deze strategie zie MEMO/05/496

De complete strategie is te raadplegen op: http://europa.eu.int/comm/environment/waste/strategy.htm

Bron : Europese Commissie

__________________________________________

Extra info :