04/02/2013

Nieuwbouwwoningen steeds zuiniger

nieuwbouw
Back to article overview

Uit de EPB-aangiften voor nieuwbouwwoningen bij het Vlaams Energieagentschap blijkt dat heel wat Vlaamse gezinnen een stuk energiezuiniger bouwen dan ze strikt genomen moeten. Het zogenoemde E-peil van een woning meet de energieprestatie van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Het maximale E-peil van een nieuwbouwwoning waarvoor in 2010 een bouwvergunning aangevraagd werd, mocht E80 zijn. Vanaf 2014 verstrengt die norm en wordt het maximale E-peil voor een nieuwbouwwoning E60.

Steeds meer mensen blijken rekening te houden met de voordelen van energiebesparingen, zowel financieel als ecologisch, en bouwen energiezuiniger dan ze eigenlijk moeten. Het aandeel lage-energiewoningen (met een E-peil lager dan E60) is gestegen van 4,5 procent in 2006 naar bijna 35 procent in 2010. Dat betekent dus dat ruim een derde van de woningen met een bouwaanvraag in 2010 al voldeed aan de norm die volgend jaar pas ingaat. Een op de tien nieuwe woningen zit zelfs onder het E-peil E40.

Een op de zes nieuwbouwwoningen heeft een eigen systeem om hernieuwbare energie op te wekken zoals een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp. Zes jaar geleden was dat nog maar een op de twintig. Voor bouwaanvragen vanaf 2014 zal iedere nieuwbouwwoning een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie moeten opwekken, bijvoorbeeld op basis van een zonneboiler, een warmtepomp of fotovoltaïsche zonnepanelen.

Consulteer het volledig analyserapport (pdf-bestand).