31/01/2014

Nieuw Natuurdecreet vereenvoudigt complexe regelgeving en richt zich nu tot iedereen

Back to article overview

Het nieuwe Natuurdecreet dat vandaag op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur door de Vlaamse Regering definitief is goedgekeurd, legt de focus van het natuurbeheer op het resultaat van wat er gebeurt, in de plaats van wie het uitvoert. De regelgeving was te complex geworden: er werd onderscheid gemaakt tussen bos en andere natuur, tussen types eigenaars en tussen uiteenlopende subsidiëringen. Het nieuwe decreet vereenvoudigt de regelgeving fundamenteel en stelt een uniforme financiering open voor iedereen die bijdraagt tot betere natuur. “Natuurbeheer wordt een zaak van elke geïnteresseerde burger of vereniging. Wie de handen uit de mouwen wil steken, krijgt de nodige steun”, zegt Vlaams minister Joke Schauvliege.

De voorbije decennia was de regelgeving inzake natuur en bos te complex geworden. In overleg met alle doelgroepen is de hele regelgeving over bos en natuur nu geïntegreerd, vereenvoudigd en opengesteld voor iedereen. Vandaag verschillen de voorwaarden en procedures om aan natuurbeheer te doen naargelang de beheerder een overheid, een terreinbeherende vereniging of een private eigenaar is. Het was voor private eigenaars bv. onmogelijk om open natuur te beheren. Het nieuwe beheerplan kijkt niet meer naar wié iets doet maar naar wát er gebeurt.

Er zijn vier ecologische ambitieniveaus, gaande van het behoud van natuur en bos, tot het topniveau (reservaat). Die niveaus hangen af van de grootte van het gebied, het beoogde natuurstreefbeeld en de termijn waarvoor het beheer gegarandeerd wordt:

Alle handen nodig

Naargelang de ambities in het beheerplan hoger liggen, worden de inspanningen forser beloond. De subsidie zal afhangen van het natuurdoel dat wordt nagestreefd. Wie kiest voor het ambitieniveau topnatuur (reservaat) engageert zich voor een zeer lange termijn tot max. 24 jaar. Enkel dit niveau opent een recht op aankoopsubsidies.

Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege: “Met deze hervorming doet Vlaanderen een beroep op iedereen die zich willen inzetten voor duurzame natuur. Het engagement wordt gericht op duidelijk omschreven doelen. Daarvoor hebben we ook de regels veel eenvoudiger én aantrekkelijker gemaakt. Privépersoon, terreinbeherende natuurvereniging of overheid, iedereen zal op gelijke wijze ondersteund worden volgens de ambitie van het ingediende geïntegreerde beheerplan dat rekening houdt met zowel de ecologische, de economische als de sociale functie.”

Verschil met vroeger:

  • de integratie van verschillende beheerplantypes (bosbeheerplan, natuurbeheerplan, harmonisch park- en groenbeheerplan,…) met verschillende financieringssystemen in één beheerplan en één financieringssysteem: eenvoudiger
  • de beheerplannen worden nu beoordeeld op het resultaat: doelgerichter
  • de weg wordt gebaand om de Europese instandhoudingsdoelstellingen te realiseren samen en in overleg met alle belanghebbenden;
  • de subsidiekanalen worden voor iedereen opengesteld: gelijke engagementen = gelijke verloning.

Het ontwerp van decreet wordt nu ter bespreking en goedkeuring ingediend in het Vlaams Parlement.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur