07/07/2006

Nieuw MIRA-onderzoeksrapport geeft kwaliteitsdoelstellingen voor waterbodems

Terug naar artikeloverzicht

In Vlaanderen bestonden nog geen concrete toetsingswaarden voor de kwaliteit van waterbodems. Vaak worden hiervoor de VLAREBO toetsingswaarden voor bodems gebruikt. Wel zijn er de TRIADE-referentiewaarden voor waterbodems, berekend als het geometrisch gemiddelde van de gehaltes gemeten op 12  referentiewaterlopen, maar deze waarden zijn verder niet onderbouwd. Zowel ecotoxtesten als een biologische evaluatie van waterbodems kunnen gebruikt worden om effectconcentraties te bepalen, telkens met hun voordelen en nadelen.

Een consensus tussen zowel ecotoxicologisch als ecologisch onderbouwde effectconcentraties kan een optimale basis bieden voor het bepalen van kwaliteitsdoelstellingen. In deze studie worden aan de hand van de waterbodemdatabank van de VMM consensuswaarden berekend die voorgesteld kunnen worden als richtwaarden en interventiewaarden voor de sedimenten van de Vlaamse waterlopen.

De resultaten van deze studie zijn weergegeven in twee rapporten. In een eerste rapport wordt een analyse gemaakt van de gebruikte methodologie. Het tweede legt meer de nadruk op de resultaten en geeft suggesties richting kwaliteitsdoelstellingen.

Rapport 1: over de gebruikte methodologie

Rapport 2: over de resultaten - suggesties richting kwaliteitsdoelstellingen

Bron : MIRA