07/10/2003

Nieuw Milieubeleidsplan legt doelstellingen vast tot 2007

Terug naar artikeloverzicht

Vlaanderen heeft een nieuw Milieubeleidsplan. De Vlaamse regering heeft het nieuwe Milieubeleidsplan definitief goedgekeurd. Dit plan zet de bakens uit voor het milieubeleid in Vlaanderen, tot 2007. Het plan geeft niet alleen de richting aan waarin de overheid wil gaan met het milieubeleid, maar maakt ook duidelijk aan burger en bedrijfsleven wat zij op milieuvlak kunnen verwachten van de overheid de komende jaren. Het nieuwe Milieubeleidsplan, dat luistert naar de naam MINA-plan 3, is het derde in de rij.

Uniek plan
En het is "uniek": voor de allereerste keer immers beslaat het Milieubeleidsplan het volledige Vlaamse milieubeleid. Het plan kwam tot stand na een langdurige bevraging van alle betrokkenen; niet enkel via een openbaar onderzoek, maar ook via tv-spots, info-avonden, advertenties, folders en een website. Gemeenten, provincies, adviesraden en allerhande organisaties brachten hun adviezen en opmerkingen uit over het plan.

Milieudoelstellingen, ook voor economie en mobiliteit
Duurzame ontwikkeling is de groene draad doorheen dit nieuwe Milieubeleids-plan. Daarom besteedt het plan ook aandacht aan langetermijndoelstellingen en aan integratie, met name het inbouwen van de zorg voor milieu en natuur in andere beleidsdomeinen zoals bijvoorbeeld landbouw, economie of mobiliteit. Voor elk milieuthema legt het plan de doelstellingen vast die tegen 2007 moeten gehaald worden. Die doelstellingen hebben meestal te maken met de gewenste milieu- of natuurkwaliteit of met de uitstoot van vervuilende stoffen. De doelstellingen zijn zodanig geformuleerd dat de vooruitgang ieder jaar kan worden gemeten. Zo mag bijvoorbeeld tegen 2007 het waterpeil in de grondwaterlagen niet meer dalen, mag de maximale nitraatnorm voor oppervlakte- en grondwater niet meer overschreden worden, of moet de hoeveelheid huishoudelijk afval minstens teruggebracht zijn tot het niveau 2000.

Verder investeren in milieu
Het Milieubeleidsplan geeft meteen aan hoe deze doelstellingen kunnen worden bereikt. Hiervoor zullen juridische, economische en sociale instrumenten worden ingezet, zullen investeringen gebeuren en zal worden samengewerkt met lokale besturen en met doelgroepen.

Rond het nieuwe Milieubeleidsplan start in het najaar een communicatie-campagne. De boodschap van die campagne zal duidelijk zijn:
het milieu, de natuur is er voor de mens.

Nadruk op Jaarprogramma
Omwille van het gegeven dat het voorliggend Milieubeleidsplan 2003-2007 definitief werd vastgesteld op het einde van de legislatuur 1999-2004, moet dit plan opgevat worden als een intentieverklaring van de huidige Vlaamse regering: het plan moet immers grotendeels door de volgende Vlaamse regering worden uitgevoerd. Decretaal is voorzien dat het voorliggende Milieubeleidsplan steeds aangepast kan worden. Een prioriteren van de doelstellingen of maatregelen en projecten en/of aanpassing van het milieubeleid 2003-2007 kan hiervan een gevolg zijn. De rol van het Milieujaarprogramma, dat de begrotingsscyclus volgt, wordt in deze zin meer prominent. Jaarlijks zal, in functie van de beschikbare middelen, de meest efficinte en effectieve weg gekozen worden om de doelstellingen uit het Milieubeleidsplan en eventueel in afstemming met het nieuwe Vlaamse regeerakkoord te bereiken.

Klik hier voor de volledige tekst van het Milieubeleidsplan 2003-2007.

Bron: persdienst Vlaamse regering.