12/10/2011

Nieuw materialendecreet en uitvoeringsbesluit: van Vlarea naar Vlarema !

Terug naar artikeloverzicht

Op 24 juni heeft de Vlaamse Regering het Materialendecreet definitief goedgekeurd. Dit decreet is een omzetting van de Europese kaderrichtlijn voor het beheer van afvalstoffen (2008/98/EG). En op  22 september hebben de Minaraad en de SERV ook advies uitgebracht over het ontwerp van besluit tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema). Daarmee voert de Vlaamse regering het (ontwerp)Materialendecreet uit.
Het Vlarema zal gelijktijdig met het Materialendecreet in werking treden en vervangt het Vlaamse reglement inzake afvalvoorkoming en –beheer (Vlarea).

Het Materialendecreet: efficiënt afval- en grondstoffengebruik

Het principe van het nieuwe decreet draait om het beheer van afvalstoffen met zo weinig mogelijk schade voor mens en milieu. We moeten proberen afvalstoffen, en bij uitbreiding grondstoffen en daarvan afgeleide producten zo efficiënt mogelijk produceren, gebruiken of verbruiken.

Het decreet heeft specifieke aandacht voor 'het einde van afval'. Wanneer houdt afval op afval te zijn en wordt het een nieuwe grondstof of nieuw product? Het Materialendecreet formuleert de voorwaarden voor einde-afval en bijproducten, zoals die op Europees niveau zijn vastgesteld. De Vlaamse Regering kan voor bepaalde materiaalstromen specifieke criteria opstellen om aan te geven of het materiaal kan worden beschouwd als een bijproduct of als een materiaal dat de einde-afvalfase heeft bereikt.

Het decreet verduidelijkt wat materiaalkringlopen zijn en legt de volgorde van prioriteiten vast voor de omgang met materialen (en niet enkel afvalstoffen):

  1. Voorkom afvalstoffen en stimuleer milieuverantwoorde productie en consumptie
  2. Bevorder hergebruik
  3. Recycleer afvalstoffen of zorg dat materialen in gesloten kringlopen worden ingezet
  4. Pas afvalstoffen nuttig toe. In de praktijk komt dit vaak neer op energietoepassingen.
  5. Verwijder afvalstoffen op een verantwoorde manier, via verbranding zonder energierecuperatie, of tenslotte via storten.

Deze prioriteitenladder zal tot uiting komen in de maatregelen van de Vlaamse overheid.

Het Vlarema: uitvoering van de prioriteiten in de omgang met materialen

Het Vlarema zal het materialendecreet uitvoeren en bevat de volgende delen:

Hoofdstuk 1:
Algemene bepalingen
Hoofdstuk 2:
Afbakening afvalfase
  Dit hoofdstuk bepaalt wanneer een stof als grondstof kan beschouwd worden.
Hoofdstuk 3: Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
  Dit hoofdstuk gaat in op de aanvaardingsplicht, de milieubeleidsovereenkomsten, de afvalpreventie- en beheersplannen. Daarnaast bevat het bepalingen over specifieke afvalstoffen zoals drukwerk, voertuigen en batterijen.
Hoofdstuk 4: Beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen
  Bepalingen over de indeling van afvalstoffen en het behandelen van afvalstoffen (verwijderen, handelingen voor nuttige toepassingen, inzameling,…)
Hoofdstuk 5: Beheer van specifieke materiaalkringlopen en afvalstoffen
  Bepalingen over huishoudelijke afvalstoffen, klein gevaarlijk afval (KGA), medisch afval, afgedankte voertuigen, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA)
Hoofdstuk 6: Inzamelen en vervoeren van afvalstoffen
Hoofdstuk 7: Registreren en rapporteren van afvalstoffen- en materiaalgegevens
  Bepalingen over het opmaken, bewaren en uitwisselen van registers, gegevens over de productie van afvalstoffen en materialen)
Hoofdstuk 8: Monsterneming en analyse, erkenning van laboratoria
Hoofdstuk 9: Milieuheffingen en milieubijdragen


Het VLAREMA zal in bijlage een lijst van afvalstoffen bevatten. Elke stof krijgt een unieke cijfercode om de stof gemakkelijk in de lijst te kunnen terugvinden. Daarnaast is er ook een lijst van materialen die in aanmerking komen voor gebruik als grondstoffen. En de laatste bijlage somt de verschillende milieu-inbreuken op die gesanctioneerd zullen worden volgens de miliehandhavingsreglementering uit titel XVI van het decreet algemene bepalingen milieubeleid.

Bekijk hier zelf de ontwerpteksten van het toekomstige materialendecreet.

Van zodra deze teksten officieel in het Belgisch Staatsblad verschenen zijn zal u ze ook terugvinden op de wetgevingsnavigator van emisvito. Tot dan blijft de oude regelgeving van toepassing, met name het Afvalstoffendecreet van 1981 en het daarbij horende VLAREA.

Akten die ophouden te bestaan, blijven beschikbaar in de navigator! Ze worden wel uit de structuur gehaald en afzonderlijk verzameld in de map ‘Opgeheven akten’. Deze map vindt u helemaal onderaan bij de wetgeving. Hier kunt u versies van akten raadplegen zoals ze van toepassing waren voor de opheffing ervan.

 

 

Bronnen:

Persbericht van Joke Schauvliege van 24 juni 2011: