04/06/2010

Nieuw geoloket voor advisering RUP

Terug naar artikeloverzicht

Niet voor elk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) moet een milieueffecten- rapport opgesteld worden. Vaak is een zogeheten "onderzoek tot milieueffectrapportage" (m.e.r.) of kortweg "screening" al voldoende. De initiatiefnemer van een RUP moet voor zijn plan of programma dan een verzoek tot raadpleging opstellen.

Voor de thema's water en lucht, is er voor de Vlaamse Milieumaatschappij een belangrijke adviserende rol weggelegd binnen dit plan-m.e.r.-proces. In dat kader en om initiatiefnemers van een RUP te helpen bij de opmaak van de screeningdocumenten, ontwikkelde de VMM het nieuwe geoloket "Advisering RUP – Thema lucht". De informatie op het geoloket tracht een benadering te geven van de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Het geoloket toont de geïnterpoleerde meetresultaten van stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) en het al dan niet overschrijden van Europese grenswaarden voor deze stoffen. Zo kan de initiatiefnemer eventuele milieueffecten van het RUP zelf afwegen tegenover de referentiesituatie.

Ga naar het geoloket Advisering RUP – Thema lucht

Naast de lancering van dit nieuwe geoloket, werd het bestaande geoloket "Saneringsinfrastructuur afvalwater" uitgebreid. Dit bevat nu ook informatie over de gesubsidieerde gemeentelijke saneringsinfrastructuur en het recentste door de minister goedgekeurde kwartaalprogramma voor gesubsidieerde gemeentelijke rioleringen. Het programma en alle projecten uit het indicatieve meerjarenprogramma worden zowel in overzichtslijsten als op kaarten weergegeven.

Ga naar het geoloket Saneringsinfrastructuur afvalwater

Bron : VMM