20/02/2004

Nieuw geoloket: Nieuwe basisdata: IKONOS-satellietbeelden.

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Financin en Begroting, Innovatie, Media en Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, besliste om voor heel Vlaanderen zeer hoge resolutie IKONOS-satellietbeelden aan te kopen.

De IKONOS-beelden zijn afkomstig van de gelijknamige Amerikaanse satelliet. Deze satelliet werd gelanceerd in september 1999 en was de allereerste satelliet die met deze resolutie (een ruimtelijk detail van 1m) beschikbaar kwam voor burgerlijke toepassingen. De IKONOS-satelliet observeert in de natuurlijke kleuren, maar ook in het infrarood, een 'kleur' die niet zichtbaar is voor het menselijke oog, maar die wel uitstekend geschikt is om vegetatie te bestuderen. Het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen, afdeling van de Vlaamse Landmaatschappij, zal na kwaliteitscontrole deze data in de loop van 2004 binnen GIS-Vlaanderen als product verdelen.

De IKONOS-beelden werden aangekocht in het kader van het demonstratieproject van de Vlaamse regering voor het opstarten van innovatieve elektronische informatiediensten gebaseerd op satellietbeelden en de technologie voor geografische informatiesystemen. De IKONOS-beelden komen ook ter beschikking van GIS-Vlaanderen en in het kader van e-government worden ze via een geoloket op het internet aangeboden aan het brede publiek. Dit nieuwe innovatieve geoloket, waarvan de ontwikkeling wordt gerealiseerd door Intergraph Belgi, zal worden ingebouwd in de bestaande infrastructuur van het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen, namelijk Geo-Vlaanderen.

In afwachting van het nieuwe geoloket en het product IKONOS-Vlaanderen stelt het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen nu al de IKONOS-beelden van de provincie West-Vlaanderen toegankelijk via Geo-Vlaanderen:
http://www.gisvlaanderen.be/geo-vlaanderen/IKONOS.

Bron: Geo-Vlaanderen