19/09/2024

Nieuw expertenrapport zet stap voorwaarts in de bescherming van onze bodem

bodemsanering
Terug naar artikeloverzicht

Het rapport ‘Op weg naar Bodemzorg in 4D’, dat vandaag wordt gepubliceerd, geeft een integrale visie voor de toekomst van het Vlaamse bodembeheer. Het rapport is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen een expertenpanel van bodemdeskundigen, onder wie academici, praktijkmensen en juristen.  

Een bodem in beweging

Sinds het eerste Vlaamse bodemsaneringsdecreet in 1995 heeft Vlaanderen een toonaangevende expertise in bodembeheer opgebouwd en is de visie op bodembeheer aanzienlijk geëvolueerd.  Van de sanering van 'klassieke' verontreinigingen naar een integrale aanpak die de bodem als een complex systeem benadert, met een cruciale rol in onze maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, biodiversiteit en voedselveiligheid.

Daarnaast worden we steeds meer geconfronteerd met nieuwe zorgwekkende stoffen, zoals PFAS.  De concrete aanleiding om een expertenpanel op te zetten dat zich boog over de bescherming van onze bodem, kwam dan ook vanuit de parlementaire onderzoekscommissie n.a.v. de PFAS-crisis.

Sleutelconclusies uit het rapport

Het expertenpanel werkte 1,5 jaar lang intensief samen en bundelde de verworven inzichten in een lijvig rapport.  Enkele sleutelconclusies:

  • integrale aanpak: Bodembeheer moet nauw samenwerken met andere beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening, landbouw en waterbeheer.
  • Bodembewustzijn: Er is nood aan een bredere kennis en bewustmaking van de waarde van een gezonde bodem.
  • Transparantie: Toegankelijke informatie over de bodemkwaliteit is essentieel om betrokkenheid te creëren.
  • Educatie: investeren in onderwijs is cruciaal om toekomstige generaties bewust te maken van het belang van bodemzorg.

De toekomst van bodembeheer

Het rapport vormt een solide basis voor de ontwikkeling van een Vlaams bodemplan.  Daarin lijsten we de verschillende aspecten en bevoegdheden op die gerelateerd zijn aan bodembeheer, als fundering voor een meer geïntegreerd en gecoördineerd beleid.

Op Europees niveau zijn er tijdens het Belgisch voorzitterschap al belangrijke stappen gezet richting een bodemrichtlijn. Vlaanderen moet ervoor zorgen dat het klaarstaat om de richtlijn juridisch om te zetten en uit te voeren.

Meer informatie

Het volledige rapport 'Op weg naar Bodemzorg in 4D' is beschikbaar op de website van de OVAM: https://ovam.vlaanderen.be/bodemzorg-in-4d

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid