15/09/2021

Nieuw Europees Bauhaus: nieuwe acties en financiering om duurzaamheid te koppelen aan stijl en inclusie

bouwen
Terug naar artikeloverzicht
bauhaus

Vandaag, 15 september 2021, komt de Commissie met een mededeling over het Nieuw Europees Bauhaus, en over maatregelen en subsidiemogelijkheden in dit verband. Het Nieuw Europees Bauhaus moet zorgen voor een snellere transformatie van verschillende economische sectoren zoals de bouw- en de textielsector, en circulaire en minder koolstofintensieve producten binnen ieders bereik brengen.

Het Nieuw Europees Bauhaus voegt een culturele en creatieve dimensie toe aan de Europese Green Deal en moet duidelijk maken hoe duurzame innovatie ons dagelijks leven merkbaar kan verbeteren.

In verschillende EU-programma's wordt in 2021-2022 ongeveer 85 miljoen euro uitgetrokken voor projecten van het Nieuw Europees Bauhaus. Ook andere EU-programma's, waarin hiervoor nog geen budget is uitgetrokken, worden afgestemd op het Nieuw Europees Bauhaus, soms zelfs prioritair.

Subsidies komen van verschillende EU-programma's, zoals het programma Horizon Europa voor onderzoek en innovatie (met name de missies van Horizon Europa), het LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie en het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling. Ook zal de Commissie de lidstaten vragen om de kernwaarden van het Nieuw Europees Bauhaus te integreren in hun strategieën voor territoriale en sociaal-economische ontwikkeling, hun plannen voor herstel en veerkracht en hun programma's voor meer cohesie en een betere toekomst voor iedereen.

De Commissie zal een Nieuw Europees Bauhaus-lab oprichten: een “denk-en-doetank” om gezamenlijk nieuwe middelen, oplossingen en beleid te ontwikkelen en te testen. Het lab zal opereren in een geest van samenwerking, zoals kenmerkend is voor deze beweging, waarin mensen uit verschillende disciplines, samen met het middenveld, het bedrijfsleven en de politiek, nieuwe creatieve werkwijzen bedenken.

Van januari tot juli ontving de Commissie meer dan 2000 bijdragen uit heel Europa, die zijn verwerkt in deze mededeling.

De beweging groeit

In januari 2021 ging de zogenaamde "co-ontwerpfase" van het Nieuw Europees Bauhaus van start, waarin werd nagedacht over esthetische, duurzame en inclusieve oplossingen voor onze woonomgeving die bijdragen tot de Europese Green Deal. Iedereen kon meedenken over hoe we onze samenleving kunnen vernieuwen. De resultaten daarvan zijn verwerkt in de mededeling van vandaag over het Nieuw Europees Bauhaus.

Co-creatie blijft een essentieel element, dat zal evolueren op basis van de evaluatie van de eerste concrete resultaten. De Commissie zal de samenwerking met de groeiende gemeenschap van mensen, organisaties en overheden die zich inzetten voor het Nieuw Europees Bauhaus, verder verdiepen. 

De beweging wordt ook geïnspireerd door bestaande mooie, duurzame en inclusieve plaatsen en projecten in Europa, die zullen worden beloond met de eerste Nieuw Europees Bauhaus-prijzen. Deze prijzen worden uitgereikt in tien categorieën, van “producten en lifestyle” tot “vernieuwde plekken om samen te komen en te delen”. Voor mensen onder de dertig is de “Rijzende ster-prijs” in het leven geroepen om de jongere generatie aan te moedigen nieuwe ideeën en opwindende concepten te blijven ontwikkelen. De prijsuitreiking vindt plaats op 16 september.

Enkele reacties van leden van de Commissie:

Voorzitter Ursula von der Leyen:“Het Nieuw Europees Bauhaus combineert de brede visie van de Europese Green Deal met tastbare veranderingen in de praktijk. Veranderingen die ons dagelijks leven verbeteren en die mensen kunnen aanraken en voelen, zowel in gebouwen en openbare ruimten, als in mode of meubels. Het Nieuw Europees Bauhaus wil een levensstijl ontwikkelen waarbij duurzaamheid gepaard gaat met mooi design waarvoor minder koolstof nodig is en dat inclusief en betaalbaar is voor iedereen.”

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Door wetenschap en innovatie te verbinden met kunst en cultuur en door te kiezen voor een holistische benadering, zal het Nieuw Europees Bauhaus oplossingen brengen die niet alleen duurzaam en innovatief, maar ook toegankelijk en betaalbaar zijn en die de levenskwaliteit verhogen.”

Elisa Ferreira, commissaris voor Cohesie en Hervormingen: “Met zijn transdisciplinaire en participatieve aanpak versterkt het Nieuw Europees Bauhaus de rol van lokale en regionale gemeenschappen, bedrijven, innovatoren en creatieve geesten die samen werken aan de verbetering van de levenskwaliteit. Het cohesiebeleid vertaalt nieuwe ideeën in actie op lokaal niveau.”

Meer informatie

Mededeling over het Nieuw Europees Bauhaus

Bijlage 1 – Verslag over de co-ontwerpfase

Bijlage 2 – Mobilisering van EU-programma's

Bijlage 3 – Het beleidsecosysteem van het Nieuw Europees Bauhaus

Vragen en antwoorden

Website Nieuw Europees Bauhaus

Rondetafel op hoog niveau

State of the Union Address by President von der Leyen

 

 

Bron:  © Europese Unie, 1995-2021