15/01/2011

Nieuw akkoord over nutriëntenarme voeders voor een betere waterkwaliteit

Terug naar artikeloverzicht

De aanpak aan de bron blijft een hoeksteen van het Vlaamse mestbeleid. Daarom ondertekende Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag, op Agriflanders, een nieuwe overeenkomst met Bemefa, de Vereniging van Mengvoederfabrikanten, en de Vereniging van Zelfmengers over de productie van nutriëntenarme voeders voor varkens en pluimvee. De overeenkomst geldt voor vier jaar in plaats van één jaar zoals voordien.

Het Vlaamse mestbeleid is gericht op het bereiken van de Europese doelstellingen, met name de verbetering van de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater en de reductie van de ammoniakuitstoot. Bij de aanpak van het mestprobleem aan de bron is het gebruik van nutriëntenarme voeders (voeders met minder fosfor en minder ruw eiwit) een onmisbaar instrument om de dierlijke mestproductie beter onder controle te houden.

Het laagnutriëntenconvenant legt de wijze vast waarop, via een vermindering van fosfor en eiwit in volledige diervoeders, een daling in de uitscheiding van fosfor en stikstof in de dierlijke mest gerealiseerd kan worden. Daartoe worden voor de diersoorten varkens en pluimvee, per diercategorie, maximale gehaltes totale fosfor en ruw eiwit vastgesteld die het voeder mag bevatten.

Cijfers van de Mestbank tonen aan dat door het gebruik van mestuitscheidingsbalansen - een verfijnde berekeningsmethode voor de reële mestproductie - de dierlijke mestproductie in 2009 is gedaald met 8 miljoen kg fosfaat en met 9 miljoen kg stikstof. In 2009 werd voor 99% van de varkens en voor 50% van het pluimvee een mestuitscheidingsbalans toegepast.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Een groot deel van de daling van de uitstoot is toe te schrijven aan het gebruik van nutriëntenarme voeders. Zij doen ook de druk op de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater afnemen. De daling wijst op de impact en de efficiëntie van het veevoederconvenant. Daarom heb ik vandaag met de verenigingen van mengvoederfabrikanten en de zelfmengers een convenant voor vier jaar afgesloten.”

In de nieuwe langlopende overeenkomst engageert de voedersector zich om het maximale gehalte aan fosfor en eiwit in voeders voor de diercategorie slachtkippen verder te verminderen. Het convenant werd op Agriflanders officieel ondertekend door Vlaams minister Joke Schauvliege, Marc Huon van BEMEFA en Marc Debouver van de Vereniging van Zelfmengers.

Niet-leden van beide organisaties (BEMEFA en de Vereniging van Zelfmengers) kunnen eveneens van deze regeling genieten door aan deze organisaties een mandaat te verlenen om ook in hun naam het convenant te ondertekenen.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Nutriëntenarme voeders dragen in belangrijke mate bij tot de inkrimping van mestoverschotten in Vlaanderen. We moeten doorgaan op die weg, willen we de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater sneller verbeteren. Daarom verheugt het mij dat de voedersector meteen een engagement voor vier jaar wil aangaan, niettegenstaande bijkomende voorwaarden inzake controle.”

De lijst van veevoederproducenten die aan de voorwaarden van het convenant voldoen, is vanaf zaterdag 19 februari te raadplegen op de website van de Vlaamse Landmaatschappij: www.vlm.be

Bron : Persbericht  Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur