29/03/2006

Netwerk van Regionale Overheden voor Duurzame Ontwikkeling in Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

Meer dan 20 regionale overheden over heel de wereld zullen zich op 4 april 2006 in Steenokkerzeel buigen over een aantal actuele milieuthema's waaronder water, klimaat en hernieuwbare energie.

De administratie Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer (AMINAL) van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap is immers gastheer voor de algemene vergadering van het Netwerk van Regionale Overheden voor Duurzame Ontwikkeling (NRG4SD).


Het netwerk

Het NRG4SD werd tijdens de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling van Johannesburg opgericht om de rol van de regio's bij het uitvoeren van internationale afspraken bekend te maken. Het NRG4SD wil ook een rechtstreekse communicatielijn met de Verenigde Naties opzetten. Leefmilieubeleid is in vele landen immers geregionaliseerd. De regio's zijn de echte uitvoerende spelers en moeten internationale afspraken in concrete beleidsacties omzetten.

Het netwerk biedt bovendien een forum aan waarbinnen regionale overheden van over de hele wereld ervaringen uitwisselen om te komen tot een efficint milieubeleid voor duurzame ontwikkeling. De samenwerking uit zich in een aantal concrete acties waaronder de samenstelling van een algemeen werkprogramma, de oprichting van een solidariteitsfond voor de deelname van de armere zuidelijke regio's, en het stimuleren van bilaterale samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke projecten.

Op dit ogenblik zijn bijna dertig regio's lid waarbij alle continenten vertegenwoordigd zijn (onder andere West-Kaap, Sao Paulo, Cataloni, Noord-Rijn-Westfalen, Wales, West-Australi, Noord-Sumatra, Kaunas).

Hiervan zullen twintig regio's aanwezig zijn op de algemene vergadering die in de namiddag een open sessie houdt voor genteresseerde waarnemers.


Hot items op de agenda: drinkwater, klimaat en hernieuwbare energie

Tijdens de algemene vergaderingen worden een aantal zeer actuele mondiale milieuproblemen besproken. Drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn volgens de Verenigde Naties een van de belangrijkste behoeften. Vlaanderen kan met zijn specifieke kennis over waterbeheer en watervoorziening als regio hierin een rol spelen door een concrete bijdrage te leveren aan de realisatie van internationale engagementen. Hiertoe werd reeds in 2004 tijdens het NRG4SD-event in het VN-hoofdkwartier in New York het Vlaamse Waterpartnerschap "Water voor ontwikkeling" voorgesteld. Tijdens de komende algemene vergadering wordt de vooruitgang in het partnerschap voorgesteld aan de andere regionale overheden die tevens worden opgeroepen om vergelijkbare inspanningen te leveren.

Tijdens de 11de conferentie van de partijen uit het Klimaatverdrag in Montreal stelde Vlaanderen zijn Klimaatconferentie voor aan de wereldgemeenschap.

Ook dat initiatief wekte ongewoon veel interesse van de andere regio's en zal daarom terug onder de aandacht gebracht worden van de nieuwe leden.

In juli 2004 zorgde de Vlaamse administratie voor de registratie van het netwerk in Brussel als een internationale non-profitorganisatie. Die was noodzakelijk om ook de officile erkenningsprocedures bij internationale instellingen te kunnen opstarten, zodat het netwerk ook meer formeel betrokken wordt bij de internationale discussies ter zake.

Dat nu uiteindelijk ook een algemene vergadering in Vlaanderen plaatsvindt, meer bepaald in het Kasteel van Ham in Steenokkerzeel, is dan ook een logisch gevolg van de activiteiten van Vlaanderen in dit netwerk en de officile zetel van de organisatie in Brussel.

_______________________________

Extra info :