22/11/2022

Nettarieven 2023

digitale meter_1.jpg
Terug naar artikeloverzicht

De VREG keurt de nettarieven voor elektriciteit en aardgas voor 2023 goed.
De nieuwe nettarieven voor elektriciteit gaan in op 1 januari. Niet alleen grote bedrijven, maar ook gezinnen en kmo’s betalen vanaf dan een capaciteitstarief. Dat capaciteitstarief is geen  bijkomend tarief. Het gaat voor een gezin om een andere aanrekening van ongeveer 7% van de volledige elektriciteitsfactuur. Wie zijn verbruik spreidt en hoge pieken vermijdt, betaalt met het capaciteitstarief minder dan wie dat niet doet. Zo beperken we samen bijkomende investeringen in het net en houden we de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar. Met de nieuwe website nieuwenettarieven.be informeert de VREG over die verandering. Een brede communicatiecampagne loopt in de volgende weken.

Wat zijn nettarieven?

Dat zijn de tarieven die u betaalt om elektriciteit of aardgas tot bij u thuis of bij uw onderneming te brengen. Ze dekken de kosten die Fluvius maakt voor de aanleg en het onderhoud van het distributienet. Ze dekken ook de transmissiekosten die Fluvius aan Elia betaalt. De nettarieven zijn een deel van de factuur die u van uw energieleverancier krijgt, naast de energiekost en een aantal heffingen.

Hoe komen de nettarieven tot stand?

In dit filmpje leggen we uit hoe de nettarieven jaarlijks tot stand komen en welke rol de VREG daarin speelt.

De VREG legt jaarlijks het toegelaten inkomen van de distributienetbeheerders voor het komende jaar vast. Daarna moeten de distributienetbeheerders tariefvoorstellen opmaken. Die voorstellen dienen ze in bij de VREG voor goedkeuring. Pas na die goedkeuring zijn de nettarieven gekend. We baseren ons daarbij op de tariefmethodologie 2021-2024. De tariefmethodologie bepaalt hoe de distributienetbeheerders vergoed worden voor hun diensten en stimuleert hen tot een efficiënt en kwalitatief netbeheer.

Goedkeuring periodieke nettarieven 2023

Op 7 oktober 2022 hebben wij het toegelaten inkomen vastgelegd voor het jaar 2023: PERS-2022-09. De kosten voor de aanleg en onderhoud van het distributienet nemen toe in 2023. De belangrijkste reden voor die toename is de sterk gestegen inflatie. Door inspanningen van de Vlaamse regering en Fluvius is de impact daarvan op het toegelaten inkomen voor elektriciteit beperkt.

Op 18 november 2022 hebben wij het toegelaten inkomen voor elektriciteit verlaagd met 42 miljoen euro. Dat deden we om rekening te houden met een aangekondigde verlaging van de tarieven voor toeslagen in 2023. Die tarieven voor toeslagen zijn een onderdeel van de transmissiekosten.

Op 21 november hebben wij de periodieke nettarieven voor 2023 goedgekeurd.

Wat betekent dat voor gezinnen?

Een gezin met een tweevoudige digitale meter, een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kW betaalt gemiddeld 337 euro (inclusief btw) nettarieven in 2023. Dat is 11 euro of 3% meer dan in 2022. Een gezin met een aardgasverbruik van 17.000 kWh per jaar betaalt in 2023 gemiddeld 227 euro (inclusief btw). Dat is 21 euro of 10% meer dan in 2022. Voor een gezin met een gemiddeld elektriciteits- en aardgasverbruik zijn de nettarieven ten opzichte van 2021 nog altijd 21% lager.

vreg-1


De situatie verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar u woont. De verschillen in evolutie zijn dit jaar relatief groot. De verschillen onderling tussen netbeheerders zijn in 2023 minder groot dan voordien.

De nettarieven voor elektriciteit dalen in Gaselwest, Iveka, en Iverlek. De reden voor de relatief grotere stijging in Fluvius Limburg, Fluvius West en PBE zijn ‘regulatoire saldi’. Te laag ingeschatte eenheidstarieven door die netbeheerders zorgden ervoor dat zij in de vorige jaren ruim minder inkomsten ontvingen via de nettarieven dan hun vastgelegde toegelaten inkomen. Die minderinkomsten worden, in lijn met de tariefmethodologie, verrekend in de nettarieven voor 2023. De nettarieven voor aardgas nemen toe in alle netgebieden.

Een overzicht van de nettarieven per distributienetbeheerder vindt u op onze website.

VREG-2vreg-3

 

‘Nieuwe nettarieven’ voor elektriciteit voor gezinnen en kmo’s vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 worden de nettarieven voor elektriciteit op een andere manier aangerekend. De nieuwe nettarieven gelden voor alle gezinnen en kleine bedrijven aangesloten op het laagspanningsnet in Vlaanderen. Alleen voor wie recht heeft op het sociaal tarief verandert er niets. Dat zijn op dit moment 16% van alle Vlaamse gezinnen.

Wat verandert er? De nettarieven hangen niet langer alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt, ook van hoe zwaar u het elektriciteitsnet belast. Vanaf 2023 betaalt iedereen:

1. een deel van de nettarieven met het nieuwe capaciteitstarief (in kW) en nog maar een deel op basis van verbruik (in kWh);
2. een minimumbedrag voor het gebruik van het elektriciteitsnet;
3. op elk moment hetzelfde nettarief: het verschil tussen dag- en nachturen verdwijnt voor de nettarieven.

Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief. Het gaat momenteel voor een gemiddeld gezin over 7% van de volledige elektriciteitsfactuur. Het grootste deel van de factuur blijft u betalen op basis van uw verbruik.

VREG-4


Met een digitale meter betaalt u het capaciteitstarief op basis van uw gemeten maandpieken. Hoe dat juist gebeurt leggen we uit in dit filmpje. Wie nog een klassieke meter heeft, betaalt het capaciteitstarief voorlopig als een vast bedrag. Dat vast bedrag komt overeen met de minimumbijdrage van 2,5 kW die ook iedereen met een digitale meter minstens betaalt. Met een klassieke meter betaalt u nog een groter deel van de netkosten op basis van uw verbruik: het nettarief per kWh is hoger dan voor wie een digitale meter heeft.

Waarom nieuwe nettarieven? We zullen voor ons vervoer en voor de verwarming van onze huizen steeds meer gebruik maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Elektrische auto’s en warmtepompen zijn energiezuiniger én door minder fossiele brandstoffen te gebruiken worden we voor onze energie en de prijs ervan minder afhankelijk van andere landen. Die energietransitie zorgt voor een hogere belasting van het elektriciteitsnet. Daarom wordt het belangrijk om dat net zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wie zijn verbruik spreidt en hoge pieken vermijdt, betaalt met de nieuwe nettarieven minder dan wie dat niet doet. Door het net niet overmatig te belasten, beperken we samen bijkomende investeringen en blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar.

Wat betekent dat voor u? Hoeveel nettarieven voor elektriciteit een gemiddeld gezin in 2023 betaalt tonen we in Figuur 1. Op onze website vindt u voorbeelden voor een aantal types eindgebruikers: gemiddeld gezin (met kinderen), gezin met accumulatieverwarming, gezin met zonnepanelen, eenpersoonsgezin, gezin met elektrische wagen, kmo, tweedeverblijver en gezin met warmtepomp.

Maar elk gezin en elke kmo is anders. Ieder heeft zijn eigen dagelijkse routine en gebruikt andere toestellen. Met onze simulator kan u een inschatting maken voor uw situatie. De simulator houdt rekening met waar u woont, uw verbruik en uw specifieke technieken (zonnepanelen, elektrische wagen, warmtepomp en/of elektrische warmwaterboiler). Wie een digitale meter heeft, kan zijn maandpieken opvolgen op mijn.fluvius.be.

Start communicatiecampagne nieuwe nettarieven

We starten een communicatiecampagne over de nieuwe nettarieven. Met die campagne willen we elke Vlaming informeren over de nieuwe nettarieven en waarom die nodig zijn. We werken daarvoor nauw samen met Fluvius en de energieleveranciers.

Op de nieuwe website nieuwenettarieven.be kan u vanaf vandaag terecht voor meer informatie over wat die verandering betekent voor u. Met onze simulator en doelgroepgerichte tips om uw verbruik te spreiden bieden we informatie op maat van ieders situatie. Vanaf december houden we ook in de verwachte jaarkostberekeningen van de V-test® rekening met de nieuwe nettarieven.

In de komende weken volgt een mediacampagne via verschillende kanalen: geschreven media, digitale kanalen en tegen het jaareinde ook een spot op TV.

Nettarieven 2023 voor grote bedrijven

We keurden op 21 november ook de nettarieven voor 2023 goed voor bedrijven aangesloten op hogere spanningsniveaus.

U vindt de nettarieven per distributienetbeheerder terug in de uitgebreide tarieflijsten op onze website.

Grote bedrijven betalen al langer een deel van hun nettarieven voor elektriciteit met een capaciteitstarief. Vanaf 2023 verandert de manier waarop dat capaciteitstarief wordt aangerekend. Grote bedrijven moeten voortaan vooraf een inschatting maken van hun hoogste piekvermogen. Dat ‘toegangsvermogen’ moeten zij voor eind dit jaar instellen via mijn.fluvius.be. Doen ze dat niet, dan wordt hun toegangsvermogen standaard gelijkgesteld aan hun hoogste maandpiek van de afgelopen 12 maanden. Met een bewuste keuze van het toegangsvermogen houden bedrijven zelf hun elektriciteitsfactuur onder controle en lopen ze minder risico om het overschrijdingstarief te betalen. Dat ontradend tarief rekent Fluvius aan wanneer hun gemeten maandpieken het toegangsvermogen overschrijden. Meer informatie vindt u op de website van Fluvius.

 

 

Bron: © 2022 VREG - Alle rechten voorbehouden