11/05/2006

Negen op de tien huishoudelijke verpakkingen gerecycleerd in 2005

Terug naar artikeloverzicht

Op 8 mei jl. heeft  FOST Plus, die de inzameling en recyclage van het huishoudelijke verpakkingsafval in Belgi cordineert en financiert, haar resultaten voor 2005 voorgesteld.

De 5829 bedrijven die aangesloten zijn bij FOST Plus, brachten vorig jaar 721 kiloton huishoudelijke verpakkingen op de markt, waarvan 90,0 % werd gerecycleerd en 93,1 % nuttig toegepast (d.w.z. recyclage en verbranding met energierecuperatie). Daarmee overschrijdt FOST Plus ruimschoots de wettelijke doelstellingen. Deze resultaten werden bovendien gerealiseerd tegen een kost die ook in 2005 onder de 10 euro per inwoner bleef.

De inkomsten van ingezamelde en gesorteerde materialen stijgen

Een opvallende evolutie is de stijging van de materiaalopbrengsten. FOST Plus biedt de ingezamelde en gesorteerde verpakkingen aan op de markt en haalde hieruit in 2005 een recordopbrengst van 24 miljoen euro. Daarmee wordt de stijgende tendens uit de voorbije jaren bevestigd. "In 1998 moest FOST Plus nog bijbetalen opdat men de ingezamelde en gesorteerde materialen alsjeblieft zou willen recycleren. Sindsdien is de markt vrager geworden van onze materialen en is de waarde ervan vrijwel continu gestegen, met 2005 als
voorlopig hoogtepunt," aldus Henri Meiresonne, gedelegeerd bestuurder van FOST Plus.

De hoge materiaalopbrengsten zijn het resultaat van doordachte operationele keuzes.

  • De manier waarop in Belgi het verpakkingsafval wordt ingezameld levert materialen op van een hoge, uniforme en constante kwaliteit. Glas, papier-karton en PMD (Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons) worden zo ingezameld dat de materialen beantwoorden aan de behoeften van de markt.
  • De kwaliteit wordt voortdurend bewaakt en verbeterd door kwaliteitscontroles op het terrein en door aangepaste opleiding voor het personeel van de inzamel- en sorteerbedrijven.
  • Ook de volgehouden sensibilisatie-inspanningen dragen bij tot een goede kwaliteit.
  • FOST Plus hanteert transparante procedures om de materialen toe te kennen aan recycleurs. Elk jaar zoekt FOST Plus naar de recycleurs die de beste voorwaarden bieden.
  • Op dit ogenblik geniet FOST Plus ook van een gunstige internationale context, met relatief hoge prijzen op de grondstoffenmarkt.
  • Ook de aandacht van bedrijven voor de recycleerbaarheid van hun verpakkingen heeft een belangrijke invloed op de waarde van de materialen.

Dankzij de stijgende materiaalopbrengsten, blijven de tarieven van het Groene Punt, die aangerekend worden aan de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, stabiel. Dat is ook voor de consument een goede zaak. De inkomsten uit het Groene Punt bedroegen in 2005 83 miljoen euro of 8 euro per inwoner

Daling van het aantal aansluitingen bij FOST Plus

Minder gunstig is de evolutie van het aantal bedrijven dat aangesloten is bij FOST Plus. Dat is in 2005 voor het derde opeenvolgende jaar gedaald, namelijk van 5951 naar 5829 bedrijven.
Hoewel de overheid en FOST Plus heel wat inspanningen doen om de zwartrijders onder de bedrijven op hun verplichtingen te wijzen, is het resultaat van deze inspanningen eerder beperkt. Henri Meiresonne: "Sommige bedrijven hebben blijkbaar juridische acties nodig om zich in orde te stellen met de wet. FOST Plus dringt er bij de overheid dan ook op aan om de wettelijk voorziene geldboetes toe te passen."

Ondanks het probleem van de zwartrijders, vertegenwoordigt FOST Plus nog steeds 92 % van de totale hoeveelheid huishoudelijke verpakkingen op de Belgische markt.

Belgisch recyclagemodel dient als voorbeeld voor Europa

Met de goede resultaten 2005 bevestigt Belgi zijn leiderspositie op het vlak van verpakkingsrecyclage. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Belgi het hoogste recyclagecijfer heeft van alle lidstaten. Ook op het vlak van preventie van verpakkingen behoort Belgi tot de koplopers.

De hoge recyclagepercentages en de kostenefficintie verklaren waarom FOST Plus internationaal erkend wordt als een goed functionerende beheerorganisatie voor verpakkingsafval. Steeds vaker krijgt FOST Plus de vraag uit het buitenland om toelichting te geven bij de Belgische aanpak. In 2005 is FOST Plus ingegaan op een vraag van het Cypriotische bedrijfsleven om te helpen bij de uitbouw van een beheerorganisatie voor verpakkingsafval.

Herziening van het samenwerkingsakkoord over de preventie en het beheer van verpakkingsafval

Het blijft intussen nog even wachten op een herziening van het wettelijke kader. De Europese verpakkingsrichtlijn werd aangepast in 2004 en normaal moesten alle lidstaten de gewijzigde richtlijn omgezet hebben tegen augustus 2005. Dat is echter nog niet gebeurd in Belgi. Er is dus nog geen nieuw Samenwerkingsakkoord tussen de drie gewesten over de preventie en
het beheer van verpakkingsafval.

De reden voor de vertraging is dat sommigen de verplichtingen voor het bedrijfsleven verder willen verzwaren. Nochtans is het bestaande Samenwerkingsakkoord al zeer ambitieus, niet enkel wat betreft de recyclagedoelstellingen, maar vooral wat betreft de financile verantwoordelijkheid van de bedrijven en de preventieverplichtingen. De Belgische recyclageresultaten 2005 overschrijden de gewijzigde Europese doelstellingen reeds. Bovendien betaalt het bedrijfsleven via FOST Plus niet enkel de kost voor de inzameling, sortering en verwerking van het verpakkingsafval, maar bijvoorbeeld ook voor lokale en nationale communicatie, opvolging door de intercommunales, inspanningen met betrekking tot zwerfvuil. De omzetting naar een nieuw Samenwerkingsakkoord zou dus enkel een formaliteit hoeven te zijn.

Henri Meiresonne: "FOST Plus rekent op een evenwichtig Samenwerkingsakkoord, waarin rechten en plichten in balans zijn. Wij hopen dat de redelijkheid het zal halen, opdat het bedrijfsleven een constructieve attitude in het verpakkingsdossier kan aanhouden. Het bedrijfsleven heeft veel tijd en financile middelen genvesteerd in het oplossen van het verpakkingsprobleem. Met succes! Er zijn nu andere dossiers die de volle aandacht van het bedrijfsleven en de overheid verdienen.

Bron : FOST Plus