29/06/2007

Nederland stelt strenge eisen aan bouw nieuwe kolencentrales

Terug naar artikeloverzicht

Minister Cramer (VROM) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister heeft zij niet de mogelijkheid de vergunningverlening tegen te houden.

Cramer schrijft dat de bouw van nieuwe (kolen)centrales geen invloed heeft op de inspanningen van het kabinet op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie.

De klimaatdoelen van het kabinet leiden er volgens haar juist toe dat er minder behoefte zal zijn aan nieuwe centrales.

Eisen
Het kabinet stelt hoge eisen aan de nieuwe energiecentrales op het gebied van energie-efficiency, fijnstof en de verzurende stoffen NOx en SO2.

De nieuwe centrales behoren daarmee, binnen hun soort, tot de schoonste en meest doelmatigste centrales van Europa. Ook zijn zij schoner dan de huidige centrales.

Daarnaast moeten de nieuwe centrales geschikt zijn voor de afvang en opslag van CO2, dat op termijn verplicht wordt gesteld.

CO2
De centrales kunnen niet ongelimiteerd CO2 uitstoten. Zij krijgen daarvoor een beperkt aantal rechten. Het aantal wordt afgeleid van het nationale klimaatdoel van 30% CO2-reductie.

Exploitanten worden dan gedwongen om maatregelen te treffen zoals CO2-afvang en de inzet van biomassa.

De nieuwe centrales vervangen voor een deel de oude centrales. Ook zullen ze voor een deel de import van stroom vervangen. Nederland heeft in de afgelopen jaren voor ongeveer 20% de stroom gemporteerd, waarbij de emissies elders optraden.

Meer informatie:


Bron: Regering.nl