Back to article overview

In het Energieakkoord is de doelstelling opgenomen om in 2020 aan ongeveer 4 miljoen huishoudens duurzame energie te leveren door middel van windmolens op land. Uit de recent verschenen Monitor Wind op Land 2015 blijkt dat er extra inzet nodig is om deze doelstelling te behalen.

IPO, VNG, Rijk (EZ en I&M), NWEA, Netbeheer Nederland en Stichting Natuur & Milieu stelden daarom eind vorig jaar gezamenlijk een actieplan op waarin onder andere is opgenomen dat:

•    provincies strakker regie gaan voeren op de bouw van windmolenparken
•    de overheid de procedures rondom het realiseren van windmolenparken versnelt
•    investeert in het vergroten van maatschappelijke acceptatie van windmolenparken

De decentrale overheden en het Rijk hebben er vertrouwen in dat deze maatregelen de ontwikkeling van windparken op land versnellen.

Windvermogen nam toe

Uit de Monitor Wind op Land 2015 blijkt dat er vorig jaar veel nieuw windvermogen bijkwam: 425 MW. Daarnaast nam het aantal ingediende projecten in 2015 toe. Mede door deze stijging in ingediende projecten verwacht men dat in 2020 zeker in totaal 5.242 MW aan duurzame windenergie afkomstig in van land.

Aanvullende afspraken

Minister Kamp, minister van Economische Zaken: "Er moet ook nog veel gebeuren, vooral om de laatste 759 MW aan windmolens te bouwen. Daarom maakten we hier met alle betrokken partijen aanvullende afspraken over. De overgang naar duurzame energie is onomkeerbaar, daar werken we in heel Nederland nu hard aan.”

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland