19/02/2019

Nederland: Solar Highways officieel geopend

hernieuwbare energie
Back to article overview

Wereldwijd grootste tweezijdig werkende zonnegeluidsscherm

Op 18 februari 2019 opende minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) in Uden het innovatieve project Solar Highways. Het geluidscherm, aan de oostzijde van de A50 is wereldwijd het grootste tweezijdig werkende (bi-faciale) zonnegeluidsscherm (400 meter) dat groene stroom opwekt. Solar Highways is een uniek, vernieuwend en duurzaam initiatief van ECN part of TNO, SEAC Rijkswaterstaat en Heijmans. 

Ton de Jong, directeur ECN part of TNO, is trots dat ECN part of TNO een bijdrage levert aan de belangrijke stap die met Solar Highways wordt gezet in de opschaling van zonne-energie. ‘De weg ligt letterlijk open om van een 400 meter geluidsscherm met dubbelzijdige zonnepanelen naar honderden kilometers te gaan. Om nog maar te zwijgen van de vele andere toepassingsmogelijkheden die de bi-faciale zonnepanelen ons bieden.’

Onderzoekscentrum SEAC is een van de initiatiefnemers van Solar Highways. SEAC is inmiddels onderdeel van TNO, waarmee de gezamenlijke slagkracht op het onderwerp zonne-energie toepassingen enorm is toegenomen. SEAC en ECN part of TNO hebben voor dit project de internationale ervaringen met zonnegeluidsschermen in kaart gebracht.

Wiep Folkerts, directeur SEAC en Programma Manager zonne-energie toepassingen bij TNO: ‘De testfase is gestart en er wordt groene stroom opgewekt in een geluidswerende constructie. De komende periode onderzoeken we de precieze energieopbrengst van Solar Highways. Daarbij kijkt het onderzoeksteam bijvoorbeeld naar de effecten van schaduw en de keuze voor het onderhoudsschema. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van toekomstige zonnegeluidschermen.

Wilt u meer weten over solar highways?  Lees meer

 

Bron: TNO