07/08/2020

Nederland: Energiebedrijven voldoen aan duurzaamheidseisen voor biomassa

biomassa
Terug naar artikeloverzicht

De energiebedrijven betreuren de oproep van Greenpeace en andere milieuorganisaties om onmiddellijk te stoppen met het meestoken van biomassa. De bedrijven zijn er van overtuigd dat de duurzaamheid voldoende is aangetoond. Een duurzame herkomst is voor de bedrijven een essentiële voorwaarde om verantwoord biomassa te gebruiken. De biomassa die bedrijven hebben gebruikt voldoet dan ook aan deze voorwaarden. Dat zal vanzelfsprekend ook in de toekomst het geval zijn.

De duurzaamheidseisen zijn in 2015 samen met de milieubeweging afgesproken. Deze eisen staan niet ter discussie tussen bedrijven en milieuorganisaties. Daarbij is natuurlijk ook goede naleving van belang. Dat is de reden geweest dat bedrijven en milieuorganisaties in 2015 de Minister van EZK hebben gevraagd alle eisen voor duurzaam bosbeheer en CO2-reductie op te nemen als subsidievoorwaarde. Deze gelden als de strengste duurzaamheidseisen voor biomassa ter wereld.

De bedrijven moeten steeds aantonen dat de gebruikte biomassa voldoet aan de eisen. Dat kan met  keurmerken die de minister hiervoor heeft toegelaten of met verificatie door een onafhankelijk deskundige, die door de minister is geaccrediteerd. De biomassa die bedrijven tot nu toe hebben ingezet voldoet aan de eisen. Onderzoek door CE Delft (in opdracht van zowel bedrijven als milieuorganisaties) laat dat eveneens zien. Ook de overheid heeft steeds subsidie verleend omdat aan alle subsidievoorwaarden inclusief duurzaamheidseisen is voldaan.

De inzet van biomassa in kolencentrales is voor Nederland belangrijk om te voldoen aan het doel van 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023. Nederland ligt op dit moment achter bij het halen van deze doelen. Stoppen met meestoken van biomassa zou deze achterstand vergroten. Energiebedrijven vertrouwen er op dat biomassa een belangrijke rol zal blijven spelen in het realiseren van klimaatafspraken richting 2030 en verder.

 

 

Bron: Energie-Nederland