06/10/2020

Nederland: Bewoners en onderzoekers werken samen in duurzaam project

large-nero-zero-afbeelding
Terug naar artikeloverzicht

Op 5 oktober 2020 is de eerste steen van een serie NeroZerowoningen onthuld door wethouders Annette Groot en Monique Stam - de Nijs van Heerhugowaard. Achter de gevel van de nieuwe woningen gaan straks innovatieve technieken en oplossingen schuil die zorgen voor een comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning met een gezond binnenklimaat. 

Het is een uniek project waarin onderzoekers met bewoners zullen gaan samenwerken aan de energietransitie. De bewoners zullen gebruiksdata en ervaringen delen waarmee onderzoekers van TNO de energieprestaties van toekomstige gebouwen beter kunnen voorspellen.

Digital twin

De woningen worden onder andere uitgerust met een innovatieve fluisterstille kookafzuiging, een gezamenlijke ontwikkeling van TNO met, ATAG en Brink Climatesystems. Deze kookafzuiging minimaliseert de fijnstofproductie door koken Negentig procent van de blootstelling aan fijnstof doen mensen binnenshuis op en koken is daarbij veruit de belangrijkste bron.

In de ontwerpfase en bij de oplevering test TNO uitgebreid of de woningen inderdaad zo gezond, comfortabel en energiezuinig zijn als op papier. Dit vindt mede plaats in het kader van het Europese Horizon 2020 project SPHERE. TNO bouwt met software een digitale replica van deze woningen, een zogeheten “Digital Twin”, waardoor het mogelijk wordt de prestaties voor energie en binnenmilieu in de verschillende bouwfases, inclusief de gebruiksfase, te voorspellen en controleren.

Artificial intelligence

Met de energietransitie voor ogen wordt het steeds belangrijker om het energiegebruik en duurzame energieopwekking te voorspellen.

“De volgende stap is om aan de hand van deze voorspelling de energievraag van de woning te verschuiven naar een periode waarin een woning, als de NeroZero woning, zonne-energie produceert. Daarmee is de eigenbenutting groter en hoeft er minder te worden terug geleverd aan het energienet zodat overbelasting van het elektriciteitsnet wordt voorkomen. Netwerkcapaciteit wordt bij de verduurzaming steeds belangrijker er is soms onvoldoende capaciteit om alle duurzaam opgewekte energie kwijt te kunnen”, zegt Wouter Borsboom, consultant bij TNO.

De beschikbare geanonimiseerde data uit deze wijk zal ook gebruikt gaan worden in het TNO APPL.AI programma om in de toekomst een betere voorspelling van de energievraag te kunnen doen. Tijdens de ceremonie voor de eerste NeroZero steen presenteerde project manager Maurits Huisman aan de wethouders hoe TNO de data uit Heerhugowaard zal gebruiken om een betere inschatting van het gebruiksgedrag te maken.

“Door onze modellen te laten leren van de geanonimiseerde data uit deze woningen, wordt het mogelijk voor toekomstige woningen om de energievraag beter te voorspellen en zo af te stemmen op de capaciteit van het energienet”, aldus Huisman. Dit is belangrijk om hoge investeringskosten in de toekomst te voorkomen.

53 woningen

“De woningen zijn het neusje van de zalm op het gebied van binnenklimaat, ze zijn energiezuinig en betaalbaar”, zegt wethouder Stam – de Nijs.

Er worden totaal 53 NeroZerowoningen gerealiseerd waarvan 44 starterswoningen, 5 levensloop bestendige woningen en 4 eengezinswoningen. De bouw van eerste fase van 18 starterswoningen is al ver gevorderd.

 

 

Bron: TNO, NL