20/11/2006

Nederland : Afspraken over ammoniak en kwetsbare natuur

Terug naar artikeloverzicht

Rijk, provincies en gemeenten hebben afspraken gemaakt over de uitstoot van ammoniak in de buurt van beschermde natuurgebieden. Hierdoor kunnen meer veehouderijen rond deze gebieden uitbreiden.

Minister Veerman (LNV) is blij met de afspraken. Volgens hem 'is er een goede balans gevonden tussen natuurbescherming en ontwikkeling van de landbouw'. LTO Nederland ondersteunt de afspraken. De Stichting Natuur en Milieu heeft zich teruggetrokken uit het overleg.

Door de afspraken kunnen meer bedrijven rond de beschermde natuurgebieden (Natura 2000) uitbreiden. Deze bedrijven zitten nu vaak nog 'op slot'. Ook zal er minder ammoniak in de gebieden neerslaan.

Beheerplannen

De komende drie jaar worden voor de Natura 2000-gebieden beheerplannen gemaakt. Hierin staan afspraken over het behoud van de kwetsbare natuurgebieden en hoeveel ammoniak de bedrijven in de omgeving mogen uitstoten.

In de tussentijd gelden de afspraken die nu zijn gemaakt en worden uitgewerkt in een Toetsingskader. Dit moet op 1 maart 2007 klaar zijn.

Tussentijdse afspraken

De afspraken voor de interimperiode zijn:

  • Voor elk Natura 2000-gebied wordt op grond van wetenschappelijke normen bepaald hoeveel ammoniak het natuurgebied kan hebben (de kritische depositiewaarde).
  • Bedrijven mogen ontwikkelen tot de grens waar schade zou kunnen optreden voor het natuurgebied. Voor bedrijven in de buurt van het natuurgebied is die grens sneller bereikt dan voor bedrijven die verder van het natuurgebied afliggen. Ook is dit afhankelijk van de kwetsbaarheid van het natuurgebied.
  • Bedrijven hebben de mogelijkheid om uit te breiden tot maximaal 5% van de kritische depositiewaarde.
  • Melkveehouders kunnen uitbreiden als ze grondgebonden zijn, dat wil zeggen een bepaald aantal koeien of mest per hectare grond.

Luchtwassers

De partijen verwachten dat door deze maatregelen de hoeveelheid ammoniak rond de natuurgebieden daalt. Bedrijven die willen uitbreiden kunnen verschillende maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen, waaronder het gebruik van luchtwassers. Deze reinigen stallucht van onder meer ammoniak.

Op verzoek van de LTO Nederland zet minister Veerman zich in om het subsidiebedrag voor luchtwassers te verdubbelen. Er is al 15 miljoen euro subsidie en 10 miljoen euro FES-gelden toegezegd voor luchtwassers.

Bron: Persbericht ministerie van LNV

______________________________________

Extra info :

Afspraken ammoniak en veehouderij en Natura 2000 gebieden