04/05/2010

Nederland aan kop in duurzaamheidsbeleid bio-energie

Terug naar artikeloverzicht

Nederland moet aan kop gaan lopen bij een duurzaam gebruik van biomassa in energie, transport en chemie.

Dit stelt de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (CDB) die op 29 april het advies “Nederland duurzaam aan kop; advies voor duurzaamheidscriteria vaste biomassa” heeft aangeboden aan de ministers van VROM en Economische Zaken.

Biomassa zal de komende jaren op steeds grotere schaal worden ingezet in de Nederlandse economie. Het wordt meer en meer een bruikbaar alternatief voor fossiele grondstoffen, en kan zo bovendien een aanzienlijke bijdrage aan de Nederlandse doelstellingen voor duurzame energie leveren. De productie en inzet van biomassa in een dergelijke biobased economy moet echter wel op een duurzame wijze gebeuren. Alleen als duidelijk is dat er geen negatieve effecten plaatsvinden op terreinen als ontbossing, voedselproductie of mensenrechten kan de biobased economy zich op gezonde wijze verder ontwikkelen.

In Europees verband is al regelgeving voor biobrandstoffen ontwikkeld waarin duurzaamheid wordt afgedwongen. Deze wetgeving geldt echter alleen voor transportbrandstoffen en oliën voor electriciteitsproductie. Vaste biomassastromen, zoals houtpellets ingezet voor elektriciteitsproductie of warmte, vallen er vooralsnog buiten.

De CDB vindt dat Europa hierin niet ver genoeg gaat. Ze pleit er daarom voor dat Nederland het goede voorbeeld moet geven door op nationaal niveau duurzaamheidscriteria vast te stellen voor alle bio-energie. Door de samenwerking op te zoeken met andere lidstaten kan op termijn alsnog Europees beleid worden afgedwongen.

De biobased economy begint op gang te komen. De CDB benadrukt dat alleen door toepassing van een duidelijk duurzaamheidskader deze ontwikkeling een kans van slagen heeft en ten volle kan bijdragen aan de Nederlandse economie.

Bron : Agentschap NL