20/10/2003

Nachtvissen kan weer omdat betere waterkwaliteit zorgt voor meer vissen

Terug naar artikeloverzicht

De hengelaars mogen straks weer 's nachts vissen in bepaalde kanalen, nu dat de Vlaamse regering het besluit riviervisserij definitief heeft goedgekeurd. Het besluit voorziet maatregelen om de diversiteit aan vissen in de Vlaamse rivieren te behouden. Binnenkort kunnen in de paaigebieden in de Zeeschelde een aantal vistechnieken niet langer en komen er nieuwe beschermingsmaatregelen voor de snoek.

Omdat de waterkwaliteit van de Vlaamse rivieren stilaan verbetert en het aantal vissen voor het eerst in jaren weer stijgt, kan bovendien ook de wetgeving op nachtvissen en op vissen in de paaitijd (van 16 april tot 31 mei) in bepaalde rivieren en kanalen worden versoepeld. De kwaliteit van de Vlaamse wateren verbetert aanzienlijk, het aantal vissen in onze wateren stijgt voor het eerst sinds jaren. Dat is goed nieuws voor het milieu en voor de hengelaars. Dit nieuwe besluit toont aan dat hengelsport perfect inpasbaar is in een modern natuur- en milieubeleid.

Uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit van Leuven bleek dat het stuk Schelde tussen de Nederlandse grens en Antwerpen (de Zeeschelde) een populaire plaats is voor parende vissen.  Maar sommige vissers halen daar nu nog een sleepnet of staande netten boven. Dat kan niet langer. In die netten komen immers veel jonge visjes terecht.

Vissen op snoek zal dan weer wel tijdelijk aan strengere regels onderworpen worden. Het aantal snoeken in de Vlaamse wateren is de laatste jaren achteruitgegaan. Daarom is het nu tijdelijk verboden snoeken mee naar huis te nemen.

Anderzijds wil minister Ludo Sannen ook aan de vragen van de Vlaamse hengelaars tegemoetkomen. Voortaan mogen de Vlaamse vissers in enkele grotere hengelwateren, zoals kanalen, weer vissen tussen 16 april en 31 mei. Dat mochten de vissers vroeger niet. In diezelfde wateren wordt ook nachtvisserij toegestaan. Dat kan omdat de invloed van visserij op het aantal vissen in deze wateren en het paaisucces in deze kunstmatige kanalen eerder klein is.

Bron: persdienst Vlaamse regering.

Meer informatie over de waterkwaliteit in Vlaanderen vind u op de site van 'de Vlaamse Milieumaatschappij'