29/03/2019

Naar een riviercontract voor de Vliet-Molenbeek

Back to article overview
Vanaf 26 maart zullen in 6 gemeenten (Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands) de inwoners en alle betrokkenen een jaar lang zoeken naar maatregelen om het overstromingsrisico te verminderen. Het nieuwe participatieproject start met de lancering van een online test en ideeënplatform.
 
De Vliet-Molenbeek zorgde in het verleden al voor heel wat wateroverlast. Gelukkig is er de laatste jaren al veel gebeurd om het overstromingsrisico te verminderen. Maar toch zal er altijd een kans op wateroverlast blijven bestaan. Hoe is het nu eigenlijk gesteld met het overstromingsrisico in Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem of Puurs-Sint-Amands? En zijn we klaar voor de toekomst?

De Vlaamse Milieumaatschappij start daarom een project rond het overstromingsrisico van de Vliet-Molenbeek. Het doel: samen met alle betrokken overheden, burgers, bedrijven en verenigingen tot oplossingen en maatregelen te komen om het overstromingsrisico te verminderen. Tijdens het project kijken we ook naar de meerwaarde die de waterlopen in de vallei voor alle gebruikers kunnen betekenen.

14 lokale, provinciale en Vlaamse overheden engageren zich in participatieproject

Maatregelen en oplossingen moeten ook gedragen en uitgevoerd worden door alle betrokken burgers, bedrijven, verenigingen,… Daarom engageren zich maar liefst 14 lokale, provinciale en Vlaamse overheden om samen met alle betrokkenen maatregelen te zoeken:

  • Lokale overheid: gemeenten Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands, de polder Vliet en Zielbeek
  • Provinciale overheid: provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen
  • Vlaamse overheid: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Landmaatschappij, Agentschap voor Natuur en Bos, departement Omgeving, departement Landbouw en Visserij

 

 Bekijk hier alle foto's van dit evenement

Hoe kan je deelnemen aan het project?

Leer het overstromingsrisico voor jouw adres kennen! Doe de test op vliet-molenbeek.riviercontract.be en kom te weten hoe groot jouw overstromingskans  is en hoe de kans stijgt door de klimaatverandering.

Deel online, bediscussieer en steun ideeën en oplossingen tussen 26 maart en 30 juni op vliet-molenbeek.riviercontract.be.

Ga zelf aan de slag in mei en juni op onze Vliet-Molenbeek-fora met de ideeën en initiatieven die zijn voorgesteld om te komen tot concrete en haalbare acties.

Kom begin 2020 naar het slotevent waar we de beste ideeën voorstellen. Op het einde van het project leggen we de engagementen van alle betrokkenen vast in een riviercontract voor de Vliet-Molenbeek. Dat vormt dan de komende jaren de rode draad om het overstromingsrisico in de vallei van de Vliet-Molenbeek te verminderen, zodat we vooral van het water kunnen genieten.

Meer weten?

Surf naar vliet-molenbeek.riviercontract.be! Daar vind je steeds alle informatie en nieuws over het project terug. Via de website kan je je inschrijven of deelnemen aan de verschillende stappen van het project.

 
 
Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid