22/07/2005

Naar een nieuw mestbeleid in Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag de visienota 'Naar een nieuw mestbeleid in Vlaanderen' goedgekeurd. De visienota zal als basis gebruikt worden voor de opstelling van het vernieuwde mestdecreet.

Het MAP is een actieprogramma in het kader van de Europese Nitraatrichtlijn, dat erop gericht is de verontreiniging van wateren door nitraten uit agrarische bronnen te herstellen en te voorkomen. Het mestdecreet dateert van 23 januari 1991 en werd sindsdien 16 maal gewijzigd. Het is noodzakelijk om dit decreet op een nieuwe leest te schoeien. Volgens het Vlaams Regeerakkoord moet het nieuwe mestdecreet meer resultaatgericht, transparanter en eenvoudiger zijn. De individuele landbouwer krijgt een grotere verantwoordelijkheid om het algemene mestoverschot te doen verminderen in Vlaanderen, maar aan de andere kant ook een grotere vrijheid om via een op zijn maat gesneden oplossing hieraan mee te werken.

De visienota kent dan ook drie belangrijke pijlers.

  • Eerste pijler: een grotere verantwoordelijkheid voor de veetelers om de dierlijke mest van hun bedrijf op een leefmilieukundig verantwoorde manier af te zetten.
  • Tweede pijler: een grotere vrijheid om te kiezen hoe ze de economische dynamiek van hun bedrijven verder versterken. Groei zal mogelijk zijn door overname van nutrintenemissierechten, maar tegelijkertijd met afroming van een bepaald percentage.
  • Derde pijler: nauwgezette opvolging van de kwetsbare zones water en de omkeerbaarheid van deze kwetsbare zones. Deze worden verder afgebakend op basis van de metingen. De kwetsbare gebieden zijn omkeerbaar bij goede meetresultaten.

De nutrintenhalte wordt dus omgezet in verhandelbare nutrintenemissierechten, die uitgedrukt worden in aantallen dieren die men mag houden. Met de nutrintenemissierechten wordt aan de landbouwers de vrijheid gegeven hun productie aan te passen aan de afzetmogelijkheden. Maar er is ook een leefmilieukundig luik: bij iedere transactie van nutrintenrechten zal er een deel afgeroomd worden, wat leidt tot een vermindering van het algemene mestoverschot. Milieuwinst door afroming dus.

De Nitraatrichtlijn en de waterkwaliteit zijn de uitgangspunten van het nieuwe beleid. Landbouwers zullen nauw betrokken worden bij de meetresultaten van oppervlakte- en grondwater in het gebied waarin ze werken. Zij dienen actief na te gaan wat ze in hun bedrijfsvoering kunnen doen om de goede milieuresultaten te halen, die de Nitraatrichtlijn voorschrijft. Duidelijk is dat het nieuwe mestdecreet zal samen sporen met een goede handhaving ervan, die zal gebeuren op basis van klare en rechtszekere regels.

"We hebben nog een hele weg te gaan. De resultaten tellen. We zullen samen met de landbouwondernemers stap voor stap streven naar een optimale toestand van de wateren. In het overleg met de Europese Commissie zal ik
ervoor pleiten dat het aanmoedigende en sensibiliserende mestbeleid kan geactiveerd worden in een leefbare economische omgeving, waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Ik vind het daarbij ontzettend belangrijk dat de landbouwers gemotiveerd zijn bij hun huidige en toekomstige inspanningen voor leefmilieu en natuur. In de mate van het mogelijke zullen we hen hierin steunen", aldus minister Peeters.

Bron : Persdienst Vlaamse regering

___________________________________

Extra info :

De meest recente visietekst ivm het MAP zoals goedgekeurd door de Vlaamse regering op vrijdag 22 juli kan u hier terugvinden. Bemefa stelde een document op waarin de belangrijkste verschilpunten met de vorige visietekst van minister Peeters zijn toegelicht.