06/02/2004

Naar een beter geoliede leefmilieuadministratie

Terug naar artikeloverzicht

In het kader van de reorganisatie van de Vlaamse overheid, het "beter bestuurlijk beleid", heeft Vlaams Leefmilieuminister Ludo SANNEN voorgesteld om een aantal Vlaamse openbare instellingen in het beleidsdomein leefmilieu te herorganiseren. Dat werd duidelijk op de Vlaamse ministerraad.

Concreet wil minister Sannen vier intern verzelfstandigde agentschappen met rechtspersoonlijkheid (IVA's) oprichten. Dat statuut wil hij geven aan OVAM, de Vlaamse milieumaatschappij voor water en lucht (VMM), het agentschap Natuur en Bos en het nieuwe instituut voor natuur- en bosonderzoek. IVA's hebben geen eigen raad van bestuur en vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van de minister. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) krijgt het statuut van publiekrechtelijk vormgegeven Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA). Dat wil zeggen dat de VLM wel een eigen raad van bestuur krijgt.

Een probleem met de structuur zoals die nu is, is dat er veel overlappingen zijn. Het is niet altijd duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo hebben zowel AMINAL als VMM integraal waterbeleid en lucht gedeeltelijk onder hun bevoegdheden. Er is ook een overlapping van taken tussen AMINAL en VLM voor wat betreft de open ruimte. Die overlappingen worden weggewerkt door het samenbrengen van n opdracht in n instelling.

Ten tweede worden instellingen met een verwante werking gefusioneerd. Zo worden de twee bestaande weten- schappelijke instellingen van het beleidsdomein, het Instituut voor Natuurbehoud en het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer gefusioneerd in een Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. De samenwerking tussen de huidige afdelingen "Natuur" en "Bos en groen" van AMINAL wordt versterkt. Ze worden samen ondergebracht in het Agentschap Natuur en Bos.

Een derde mankement was dat een aantal nieuwe inzichten en taken van het milieubeleid nog niet verankerd zaten in de bestaande organisatie. "OVAM bijvoorbeeld, gaat vanaf nu ook het zuinig gebruik van grondstoffen aanmoedigen," zegt de minister.

Ten slotte moeten de agentschappen en overheden die taken hebben van milieubeleid in de toekomst op tal van punten beter gaan samenwerken. Dat moet een betere dienstverlening opleveren voor de burger en moet de milieu-overheid efficinter doen werken.

In het regeerakkoord had de Vlaamse regering het vaste voornemen om werk te maken van een grondige bestuurlijke vernieuwing. Dat resulteerde eerder dit jaar in het kaderdecreet bestuurlijk beleid. Het vandaag goedgekeurde oprichtingsdecreet is een dochter van het kaderdecreet bestuurlijk beleid.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen
tel. : 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering