22/11/2022

#MissieMinder: Meer dan 100 Vlaamse scholen in actie tegen textielafval

textiel_kleding.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Op vrijdag 25 november organiseren meer dan 100 scholen uit het basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen acties om de berg textielafval aan te pakken.  Ze geven daarmee gevolg aan de oproep van MOS Vlaanderen om deel te nemen aan #MissieMinder, een actiedag voor scholen. Deze derde editie focust op het thema textiel. De productie en verwerking van textiel vormen immers een zware belasting voor het milieu.

#MissieMinder valt niet alleen op koopjesdag Black Friday maar ook in de Europese Week van de Afvalvermindering. MOS , een samenwerking van verschillende Vlaamse overheden rond duurzame scholen, wil op die manier leerlingen en leerkrachten laten kennis maken met bewust verbruiken. Deze keer dus van textiel.

Stof tot nadenken

Of het nu gaat om kleding, dekens of tapijten, textiel is niet weg te denken uit onze maatschappij.  Helaas is er ook een keerzijde, de productie van textiel vraagt veel grondstoffen en water. De mode-industrie is één van de grootste industriële vervuilers wereldwijd. Daarenboven veroorzaakt de productie van kleding en schoenen 10 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Ook komen microplastics vrij tijdens het wassen van textiel. Elk jaar belandt op die manier een half miljoen ton microvezels in de oceaan. Op het einde van de keten wordt kledingafval ook vaak gestort of verbrand.

Een duurzame reflex

Het doel van de actiedag is om een duurzame reflex in te bouwen. Zo leren de jongeren dat je textiel kan hergebruiken, delen of ruilen. En dat je – in plaats van nieuwe kleding te kopen – kan aantrekken wat je al hebt,  zelf iets kan maken of tweedehands kunt kopen. Scholen hebben de keuze uit een lijst met inspirerende acties of kunnen zelf een actie bedenken: bijvoorbeeld een modeshow met gerecycleerde kleding organiseren, oude kleren een nieuwe functie geven of kledingstukken ruilen.

Inspirerende schoolacties

  • Go! Basisschool De Bel uit Muizen (Mechelen) organiseert op 25/11 een heuse modeshow op de speelplaats. Elke klas gebruikt kleding die ze niet meer mooi vindt, te klein of versleten is.
  • Buitengewone lagere school Blijdhove in Menen organiseert een #MissieMinder-mars, een soort  “klimaatmars” met focus op textiel.
  • De secundaire school Dominiek Savio in Hooglede verzamelt textiel. Ze brengt draagbare kleding naar de kringwinkel en gaat met niet-draagbare kledij aan de slag. De leerlingen maken onder andere zitmatjes voor de betonnen buitenbanken op de speelplaats, tochthonden voor in de klassen of vlaggenlijnen voor het hek.
  • Het Atheneum Schilde in Antwerpen zet zich tijdens de lessen economische en financiële competenties in om bij te leren over het Fair Wear Label, factoren die het koopgedrag kunnen beïnvloeden en over de kost per draagbeurt. 
  • De Tweesprong in Handzame zamelt oude kleurrijke T-shirts in om sleutelhangerpopjes mee te maken. De leerlingen verkopen ze op hun kerstmarkt.
  • Rhizo Lyceum OLV Vlaanderen in Kortrijk neemt deel aan een Oxfam Actie. De actie bestaat uit het bedekken van de Grote Markt in Kortrijk met een groot lappendeken, gemaakt van aan elkaar genaaide oude kledij. Bedoeling is zo veel mogelijk mensen bewust te maken van de gevolgen van fast fashion.
  • De Sint-Martinus Middenschool in Asse organiseert een ruilbeurs met uit het oog verloren of te klein geworden textiel. De kledingstukken die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden, worden aan een goed doel geschonken.
  • VBS Sint-Maarten in Damme versiert oude T-shirts met textielverf en textielstiften. Daarna worden ze onderling geruild. 
  • GO! Atheneum in Avelgem organiseert een tweedehandsbeurs van gepimpte kleding. De opbrengst gaat naar een goed doel. Na afloop hopen de leerlingen een permanente deel-of ruilkast te realiseren op school.
  • De leerlingen van VBS Heikant in Zele brengen teddyberen mee naar school en ruilen ze onderling. De teddyberen die geen nieuwe thuis vinden, gaan naar een kansarm gezin via de organisatie De Kolleblomme in Zele.

Meer informatie:

MOS is een samenwerking tussen het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid