03/06/2024

Ministerraad van 31 mei 2024

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Verbond Linkerscheldeoever: aanpak gebouwen en vervanging 'neutrale begeleider'

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Matthias Diependaele, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stelde het voorkeursbesluit van het complex project ‘extra containerbehandelingscapaciteit havengebied Antwerpen’ definitief vast op 31 januari 2020. Ze stelde het ontwerp van projectbesluit over de westelijke ontsluiting van de Waaslandhaven van het complex project ‘extra containerbehandelingscapaciteit havengebied Antwerpen’ definitief vast op 8 maart 2024. Ze gaf op 30 maart 2022 haar goedkeuring aan het ‘Verbond voor de toekomst en leefbaarheid van het ommeland van de haven van Antwerpen, de polders en Linkerscheldeoever’ en besliste op 20 mei 2022 tot ‘aanstelling van een neutrale begeleider voor dat Verbond. In dit kader geeft de Vlaamse Regering nu toestemming aan Maatschappij Linkerscheldeoever om het recht van wederoverdracht aan te bieden aan de onteigende of zijn rechthebbenden en indien deze het recht van wederoverdracht wensen op te nemen, het eigendom te vervreemden; en gaat er mee akkoord dat het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) de taken hiervoor opneemt als ware het eigenaar. Ze beslist om de inkomsten verkregen uit gebouwen in het gebied waarvoor het Verbond Linkerscheldeoever afgesloten werd, voor de helft terug te laten vloeien naar het Departement MOW voor nieuwe investeringen in woningen in Doel en Ommeland. Ze beslist ook tot de oprichting, samenstelling en opdracht van het Programma Wonen en Leefbaarheid Doel en Doel Polder, en verleent Sofie De Leeuw op 1 september 2024 eervol ontslag als neutrale begeleider. Jan Blomme wordt tot einde mei 2025 aangesteld als nieuwe neutrale begeleider voor de uitvoering van het ‘Verbond voor de toekomst en leefbaarheid van het ommeland van de haven van Antwerpen, de polders en Linkerscheldeoever’.

 


Rechten en plichten actoren Integraal Waterbeleid bij toepassing Gaswet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met het invoegen van twee artikelen in het decreet Integraal Waterbeleid werd de toepassing van de Gaswet mogelijk gemaakt voor de waterleverancier bij de aanleg en de wijziging van een openbaar waterdistributienetwerk, en voor de gemeente, het gemeentebedrijf, de intercommunale of het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening voor de aanleg en de wijziging van de infrastructuur voor de sanering van afvalwater en de infrastructuur voor infiltratie, buffering en het gebruik van hemelwater die daaraan is gekoppeld. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de rechten en plichten regelt van de betrokken actoren.

 


Vlaams reglement voor erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL): optimalisaties erkenningen

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar uitvoeringsbesluit bij het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid en het Vlaams reglement voor erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL). Dit besluit voert enkele optimalisaties door rond de erkenningen leefmilieu opgenomen in het VLAREL. De erkenning als milieucoördinator wordt een erkenning van rechtswege. Voor de erkende MER-coördinator, MER-deskundige en VR-deskundige wordt een nieuw systeem van permanente vorming ingevoerd op basis van een puntensysteem. De bevoegdheid rond de laboratoria in de discipline bodem, deeldomein bodembescherming en geregistreerde monsternemers wordt overgeheveld van het Departement Omgeving naar de Vlaamse Landmaatschappij. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, de Minaraad, de VTC en de GBA. Het wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie.

 


Vergoedingen Raad voor betwistingen van studievoortgangsbeslissingen: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de overdracht van personeel van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges naar de dienst van de Bestuursrechtscolleges (DBRC) en tot vaststelling van de rechtspositie van dit personeel en van de bestuursrechters van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (het DBRC-Rechtspositiebesluit). Het huidige artikel 34/1 wordt in overeenstemming gebracht met de decretale machtiging in het laatste lid van artikel 52 van het decreet over de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (het DBRC-decreet). Die bepaling draagt aan de Vlaamse Regering de taak op om het bedrag van de forfaitaire vergoeding die de aanvullende bestuursrechters en de bijzitters van de DBRC-bestuursrechtscolleges ontvangen, per zitting vast te stellen. Het huidige artikel 34/1 stelt de vergoedingen voor een aanvullend bestuursrechter of bijzitter bij de Raad voor betwistingen van studievoortgangsbeslissingen vast per beroep dat wordt behandeld. De wijziging voorziet voortaan dus in een vergoeding per zitting.

 


Subsidies uitvoering project Weerbaar Water+Land+Schap binnen Vlaams Klimaatadaptatieplan – Blue Deal

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent in totaal 4,2 miljoen euro subsidie toe aan zes lokale actoren voor de versnelde uitvoering van het project Weerbaar Water+Land+Schap, binnen het Klimaatadaptatieplan volgens de doelstellingen van de Blue Deal. Met dit project worden de aanbevelingen vanuit het expertenadvies Weerbaar Waterland in vier gebieden omgezet in uitvoeringsmaatregelen, om in die gebieden bij te dragen aan de noodzakelijke transitie tot robuuste meanderende ecosystemen en sponslandschappen die water maximaal vasthouden alvorens het af te voeren, aan een duurzame productie van voedsel en aan een aantrekkelijk en biodivers landschap. Een belangrijke doelstelling in de vier gebieden is de zorg voor voldoende water voor de landbouwers om de verwachte toenemende droogteperiodes te overbruggen. In dit project wordt actief gezocht naar oplossingen om landbouwers te ondersteunen om waterbekkens te creëren en meer water op te slaan.

 


Modernisering milieueffectrapportage: uitvoeringsbesluit decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om de milieueffectrapportage te moderniseren keurt de Vlaamse Regering principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid. De regelgeving voor milieueffectrapportage wordt hiermee aangepast, aanzienlijk vereenvoudigd en gebundeld in één besluit. Het besluit garandeert de kwaliteit van milieueffectrapportage en zet in op gedeeld eigenaarschap. De kennis en ervaring in Vlaanderen wordt ook versterkt vanuit een Vlaams expertisecentrum voor milieueffectrapportage. Het expertisecentrum staat in voor adviesverlening, informatieverstrekking, praktijkgerichte kennis en (digitale) dienstverlening voor verschillende doelgroepen, in het bijzonder ook voor MER-coördinatoren/-deskundigen en lokale overheden. Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de Minaraad, de SERV, de SARO, de VVSG en de VVP.

 


Personeelsuitbreiding Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) in kader van implementatie van nieuwe Emissions Trading System (ETS) 2, het nieuwe ETS Scheepvaart en de herziening van het bestaande ETS Vaste installaties

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na recente Europese onderhandelingen moet Vlaanderen een uitgebreid pakket energie- en klimaatregelgeving implementeren. Dit omvat het nieuwe Emissions Trading System (ETS)2-systeem (gebouwen, wegtransport en bijkomende sectoren) (exclusief handhaving vanaf 2027), het nieuwe ETS Scheepvaart en de herziening van het bestaande ETS Vaste installaties. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) is de verantwoordelijke entiteit voor deze nieuwe regelgeving, en heeft hiervoor extra personeel nodig. De Vlaamse Regering keurt hiervoor een personeelsuitbreiding bij het VEKA met 18 koppen goed in 2024, en neutraliseert deze in het kader van de monitoring van de personeels- en budgettaire besparing 2020-2024 in de Vlaamse overheid.

 


Toewijzing van diercategorieën bij de vaststelling van de PAS-referentie 2030

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de diercategorieën toewijst bij de vaststelling van de PAS-referentie 2030. Het Stikstofdecreet hanteert het concept 'PAS-referentie 2030' als de maximale jaarhoeveelheid ammoniak die een varkens-, pluimvee- of rundveehouderij na eind 2030 nog mag uitstoten. De PAS-referentie 2030 wordt bepaald op basis van de emissietoestand van de betreffende ingedeelde inrichting of activiteit. De onderverdelingen in diercategorieën van de diersoorten, zoals bepaald in het Mestdecreet en de Mestbankaangifte, komen in een aantal specifieke gevallen niet één-op-één overeen met de onderverdelingen in het Stikstofdecreet. Dit besluit legt de categorieën nu duidelijk vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Definitieve aanduiding 139 watergevoelige openruimtegebieden: principieel besluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden (WORG) in verschillende gemeenten in de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. De totale oppervlakte van de watergevoelige openruimtegebieden is ongeveer 712 ha. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek zou leiden tot het vergroten van overstromingsrisico's op andere plaatsen. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt stedenbouwkundige voorschriften om de vrijwaring als onbebouwd gebied te garanderen en deze gebieden kunnen functioneren als onderdeel van het watersysteem. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Omgevingshandhaving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met het decreet over de implementatie van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH) werd beslist om het KVH ook van toepassing te maken op de handhaving van het omgevingsrecht. Dat betekent dat zowel het decreet over het Algemeen Bestuurlijk Milieubeleid als de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening onder het KVH vallen. De Vlaamse Regering keurt nu het besluit goed dat hiervoor zorgt. Om in lijn te blijven met de nieuwe terminologie en instrumenten uit het KVH en met een omgevingsgerichte aanpak, worden de handhavingsbepalingen opgenomen in één 'Omgevingshandhavingsbesluit'. Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de SARO, de Minaraad, de SERV en de VVSG.

 


Implementatie kaderdecreet Vlaamse Handhaving: onroerend erfgoed en varend erfgoed

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

Het decreet van 26 april 2024, over de implementatie van het kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH), maakt het KVH van toepassing op het Onroerenderfgoeddecreet en het decreet ter bescherming van varend erfgoed. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel de handhavingsbepalingen van het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 en het Varenderfgoedbesluit van 27 november 2015 om ze aan te passen aan deze nieuwe decretale grondslag, en bepaalt de concrete datum waarop de overstap naar het KVH wordt gemaakt voor beide decreten. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de SARO, de SERV en de VVSG.

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Landschappelijke inpassing A8’ in Halle

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

De A8 in Halle zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties, files op de R0 en omgevingshinder, doordat een deel van het traject niet is ingericht als hoofdweg. De herinrichting van de A8 is al verankerd in een reeks deelplannen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Kleinstedelijk Gebied Halle' (PRUP KSG Halle), op basis van een ontwerp uit 2016. Daarbij zou er een volledige intunneling van de A8 komen en het knooppunt A8xR0 heraangelegd worden. De stedenbouwkundige voorschriften van het PRUP laten geen alternatieven toe, terwijl onderzoek in 2021 verschillende alternatieven toont, die realistischer zijn op vlak van technische uitvoering, faseerbaarheid en kostprijs. De onderzochte scenario’s zijn evenwel strijdig met de stedenbouwkundige voorschriften van het PRUP KSG Halle – Cluster 8. Een nieuw planinitiatief dringt zich dus op, waarbij alle alternatieven kunnen afgewogen worden. De Vlaamse Regering keurt daarom nu de startnota en de procesnota goed voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Landschappelijke inpassing A8' in Halle. De opmaak van een GRUP moet andere alternatieven en varianten dan de volledige ondertunneling mogelijk maken. De Vlaamse minister, bevoegd voor ruimtelijke ordening, zal over deze startnota de nodige adviezen inwinnen en de bevolking van de betrokken gemeenten erover informeren en raadplegen.

 


Strategisch Plan 'Ruimte voor water Dendervallei' en eerste Uitvoeringsprogramma 2024-2026

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering keurt het Strategisch Plan 'Ruimte voor water Dendervallei' goed als voorkeursalternatief en kader voor toekomstige beslissingen over beleid en investeringen in de Dendervallei. Met het Strategisch Plan heeft de Vlaamse overheid, samen met de provincie Oost-Vlaanderen, laten onderzoeken wat de meest effectieve maatregelen zijn om in de Dendervallei het overstromingsrisico vanuit de Dender te verminderen en tegelijk ruimtelijke en maatschappelijke meerwaarde te creëren om het gebied te versterken. Het voorgestelde voorkeursalternatief is samengesteld uit drie groepen maatregelen: beschermen van toekomstgerichte locaties, de overstromingsruimte bestendigen en de vallei herstellen. Daarmee zullen honderden woningen en bedrijven worden beschermd die vandaag kwetsbaar zijn voor overstromingen vanuit de Dender. De vallei wordt ook hersteld en robuuster gemaakt om te kunnen inspelen op de klimaatuitdagingen. De Vlaamse Regering keurt ook het eerste Uitvoeringsprogramma 2024-2026 goed, inclusief de rol- en kostenverdeling die uitgewerkt is tussen de betrokken partners.

 


Opwekken van hernieuwbare energie op vrije stroken langs autosnelwegen: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Het besluit van 25 januari 2019 over de vrije stroken langs autosnelwegen laat niet toe dat installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie worden opgericht in de eerste tien meter van de vrije stroken langs de autosnelwegen. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel dit besluit, om een afwijkingsmogelijkheid te voorzien voor installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie en voor de aftakkingen van ondergrondse leidingen die hiervoor nodig zijn. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Wettelijk kader proefprojecten milieuvriendelijk uitzonderlijk vervoer

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat een wettelijk kader creëert voor proefprojecten met milieuvriendelijke voertuigen of combinaties die, omwille van hun milieuvriendelijke technologie, de normale afmetingen van voertuigen of combinaties overschrijden en dus als uitzonderlijk beschouwd worden. Het besluit maakt het voor deze transporten makkelijker om een vergunning uitzonderlijk vervoer te krijgen, ook voor het vervoer van andere dan ondeelbare ladingen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MORA, van de VTC, van de GBA en daarna van de Raad van State.

 


Opleidings- en ervaringsvereisten bepaalde personeelsleden Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK): wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij artikel 112 van het Scheepvaartdecreet, om de opleidings- en ervaringsvereisten te wijzigen van de personeelsleden van de bevoegde autoriteiten, waterwegbeheerders, havenbedrijven of het loodswezen die worden aangewezen als toezichthouder, bestuurlijk opsporingsagent of agent van de gerechtelijke politie. Net zoals voor de overige waterwegbeheerders geldt, worden namelijk ook bepaalde personeelsleden van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust geacht reeds over de nodige ervaringsvereisten te beschikken.

 


Procedure aanstelling ontwerpteam voor studieopdracht ‘Bouw Horizon Onderzoekscluster’ Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering gaat principieel akkoord met de opstart van de nodige procedures voor de vernieuwing van het verouderde patrimonium van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Merelbeke, meer specifiek met de realisatie van een nieuwbouw ‘Horizon Onderzoekscluster’. De Vlaamse minister bevoegd voor het ILVO zal van start gaan met de gunningsprocedure voor het aanstellen van een ontwerpteam voor de studieopdracht ‘Bouw Horizon Onderzoekscluster’. De gunning van de overheidsopdracht zal voorafgegaan worden door een nieuwe beslissing van de volgende Vlaamse Regering. ILVO en het beleidsdomein 'Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie' krijgen opdracht verder te onderzoeken hoe de bouw financieel sluitend kan gerealiseerd worden.

 


Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 260. Klerken – De Melkerie

p voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het Brownfieldconvenant 260. Klerken – De Melkerie, met het oog op het organiseren van een inspraak- en informatiemoment. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment aankondigen en organiseren samen met de betrokken gemeente. Het brownfieldproject beoogt de herontwikkeling van de voormalige bedrijfssite van Campina nv (productie van melkproducten) ten zuidoosten van het centrum van Klerken (tussen Diksmuide en Houthulst). Het noordelijk deel van de brownfield zal herontwikkeld worden tot een bedrijventerrein gericht op lokale bedrijven en bedrijven met een ruimtelijk-functionele relatie met de landbouw. Op het zuidelijk deel van de brownfield wordt de ecologische functie versterkt, waarbij constructies kunnen worden aangepast voor collectieve functies en ondersteunende functies voor het bedrijventerrein en waterbeheer.

 


Steuntoekenning binnen EFRO-oproepen Beleidsdoelstellingen ‘Slim Vlaanderen’ en ‘Duurzaam Vlaanderen’

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering kent een cofinanciering toe vanuit het Fonds voor Innoveren & Ondernemen voor de uitvoering van 7 EFRO-projecten binnen de beleidsdoelstellingen 'Slim Vlaanderen' en 'Duurzaam Vlaanderen'. Het gaat om project 2047 'NextGen Demo' van Haven van Antwerpen - Brugge (1,25 miljoen euro); project 2077 'G-TECH' van Universiteit Gent (1,7 miljoen euro); project 2085 'Bioscape Antwerpen' van Bio-Incubator Antwerpen (1,25 miljoen euro); project 2101 'Arenberg Community' van Beheerscomité Wetenschapspark Arenberg (1,25 miljoen euro); project 2027 'Campus van de Toekomst' van Syntra AB (2 miljoen euro); project 2032 'Bouwcampus 2.0' van Limburg Diepenbeek Campus (3,52 miljoen euro) en project 2105 'CIRCOHUB' van River Terminal Wielsbeke (1 miljoen euro). De Vlaamse minister, bevoegd voor Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw zal de besluiten over het toekennen van subsidie vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen ondertekenen.

 


Pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Op 22 maart 2024 gaf de Vlaamse Regering aan het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) de machtiging om een pilootoproep uit te werken om de industriële transitie naar low-carbonprocessen in de Vlaamse basisindustrie te faciliteren. De Vlaamse Regering keurt nu het ontwerp van subsidieoproep voor deze pilootoproep goed. VLAIO zal zorgen voor de definitieve uitwerking en lancering van deze subsidieoproep.

 


Mededelingen

Voortgang van het geïntegreerd planningsproces GRUP Herstructurering Insteekhaven Lummen (ENA) in Lummen en Heusden-Zolder

Mededeling aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 31 mei 2024