24/06/2022

Ministerraad van 24 juni 2022

wetgeving
Terug naar artikeloverzicht

Vlaamse Veerkracht project 5: 'Circulaire economie - asbest sectorprotocol - asbestveilige sociale woningen'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering keurt de uitvoering goed van het sectorprotocol 'asbestveilige sociale woningen' binnen het relanceproject 'VV5 Circulaire economie - Asbest sectorprotocol'. Het protocol kadert in het Actieplan Asbestafbouw uit 2018, dat een ondersteuningskader voorzag met vier sectorprotocollen. Met dit sectorprotocol streeft de sociale huisvestingssector naar een asbestveilig patrimonium tegen 2029. De sector zet daarbij versneld in op het kwalitatief inventariseren van asbestmaterialen in sociale woningen, met een instrumenteel ondersteuningskader via het asbestattest en een incentive per gerealiseerde asbestveilige sociale woning.


6 miljoen euro vanuit Vlaams Klimaatfonds voor het energiezuiniger maken van cultuurinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap

Op voorstel van minister-president Jan Jambon

​De Vlaamse Regering neemt kennis van de aanpak voor het verlenen van klimaatmiddelen voor energiebesparingsmaatregelen voor de cultuurinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap en reserveert 6 miljoen euro vanuit het Vlaams Klimaatfonds voor het energiezuiniger maken van cultuurinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap. Deze beslissing is in overeenstemming met de nieuwe krijtlijnen opgenomen in de goedgekeurde visienota over de cofinanciering van de middelen uit het Vlaams Klimaatfonds.

Nota aan de Vlaamse Regering Aanvraagsjabloon voor cofinanciering uit klimaatfonds

Verschuiving deel landinrichtingsmiddelen tweede fase inrichtingsproject landinrichting Rupelstreek planprogramma Schelde en Rupel naar eerste fase inrichtingsproject landinrichting Rupelstreek

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Het landinrichtingsplan Vlietvallei Hemiksem en Schelle fase 1, onderdeel van het inrichtingsproject landinrichting Rupelstreek, voorziet de aanleg van een fietspad langs de Bovenvliet, inclusief een natuurlijke en landschappelijke inrichting van de omgeving. Het fietspad zal een belangrijke schakel vormen in het recreatief netwerk. Speciale aandacht gaat hierbij naar de aanleg van een veilige onderdoorgang voor fietsers van de spoorweglijn tussen Antwerpen en Puurs, onder andere in verband met de toegankelijkheid en veiligheid bij hoge waterpeilen. Na opmaak van het technisch dossier is gebleken dat de raming uit het landinrichtingsplan ontoereikend zou zijn. Een deel (340.000 euro) van de 500.000 euro landinrichtingsmiddelen die door de Vlaamse Regering werden toegezegd voor de tweede fase van het inrichtingsproject landinrichting Rupelstreek worden daarom verschoven naar de eerste fase van het inrichtingsproject landinrichting Rupelstreek. De resterende geplande maatregelen uit fase 2, met name voor de vallei van de Benedenvliet tussen het dorpshart Schelle, de abdij van Hemiksem, de Schelde en de Provinciale Steenweg, kunnen indien nodig geïntegreerd worden in het landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand waarvoor het onderzoek naar opportuniteit en haalbaarheid momenteel lopende is.


Doorstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Uitbreiding Vandersanden Steenfabrieken in Bilzen’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het ​gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Uitbreiding Vandersanden Steenfabrieken in Bilzen’ wordt een bestemmingswijziging doorgevoerd om bedrijfsuitbreiding en de bouw van een nieuwe baksteenoven mogelijk te maken. Op 10 juli 2020 keurde de Vlaamse Regering een startnota (startnota 1) goed voor het GRUP 'Uitbreiding Vandersanden Steenfabrieken Bilzen’. Na het bekomen van het planologisch attest en tijdens de opmaak van de startnota en de daaropvolgende publieke raadpleging wijzigden bij Vandersanden Steenfabrieken de inzichten over de toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf in Bilzen. Zo is er onder meer de bedoeling om een nieuwe fabriek met ‘oven van de toekomst’ te bouwen en een expeditiekantoor ter hoogte van het nieuwe tasveld te realiseren. Omdat het planologisch attest en de startnota die er op gebaseerd was niet meer voldoende aansluiten op de noden van het bedrijf, is het wenselijk het planproces bij te sturen en vanaf de startnota te hernemen op basis van het gewijzigde planvoornemen. Omdat het planopzet nog steeds gericht is op de uitbreiding van Vandersanden Steenfabrieken, is geopteerd om de naam van het GRUP te behouden en de startnota voor het nieuwe planproces te benoemen als startnota 2. De Vlaamse Regering keurt nu die startnota 2 goed. Naast de gewijzigde plandoelstelling wordt bij de opmaak van startnota 2 ook maximaal rekening gehouden met de inspraakreacties over startnota 1. In dit hernieuwde planproces wordt tevens de mogelijkheid onderzocht om tegelijk niet benutte en ongewenste bestemmingen om te zetten naar een openruimtebestemming, bijvoorbeeld agrarisch gebied. De Vlaamse minister, bevoegd voor de ruimtelijke ordening, zal de vereiste adviezen inwinnen over startnota 2 en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren over de inhoud ervan. Daarna volgt een publieke raadpleging.

Nota aan de Vlaamse Regering GRUP startnota 2 GRUP procesnota 2

VLAREM-trein: actualisering, optimalisering en aanpassing milieuregelgeving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot actualisering, optimalisering en aanpassing van milieuregelgeving (VLAREM-trein) op basis van onder meer de beste beschikbare technieken. Verder bevat dit besluit nog enkele optimalisaties, kleinere aanpassingen en errata.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR BVR - Bijlage 1
Verslag aan de Vlaamse Regering Advies RvS Beslissing plan-MER-plicht

Aanpassing voorwaarden bedrijfsverplaatsing rode en oranje bedrijven en vroegere vrijwillige stopzetting in het kader van de conceptnota Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​In uitvoering van de conceptnota Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die de Vlaamse Regering meedeelde op 23 februari 2022, past de Vlaamse Regering de inrichtingsnota's voor rode en oranje bedrijven aan. Voor rode bedrijven komt er een stopzettingsregeling met hogere vergoedingen voor veeteeltbedrijven die vrijwillig vroeger stoppen dan 2025. Met de aanpassing aan de inrichtingsnota's wordt nu voorzien in deze hogere vergoedingen, in afwachting van het decretaal initiatief. Bovendien wordt ook de sloopvergoeding verhoogd conform de regeling voor de varkenssector. In de inrichtingsnota PAS voor oranje bedrijven wordt dezelfde regeling als voor de rode bedrijven aangeboden en dit enkel voor oranje veeteeltbedrijven met een impactscore van meer dan 20%, conform de vrijwillige bedrijfsstopzetting van de (donker)oranje bedrijven in de conceptnota.

Nota aan de Vlaamse Regering Aanpassing inrichtingsnota's - bijlage quater
Aanpassing inrichtingsnota's - bijlage Aanpassing inrichtingsnota's - bijlage BIS

Taken van algemeen belang van Aquafin: wijzigingsdecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering ​haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat de taken van Aquafin actualiseert, een aantal nieuwe taken toekent en de Vlaamse Regering machtigt om bijkomende opdrachten toe te kennen aan Aquafin. Het ontwerpdecreet biedt een decretaal kader voor de overeenkomst die het Vlaamse Gewest en Aquafin met elkaar sluiten en het verduidelijkt de rol van de Vlaamse Milieumaatschappij voor wat betreft het toezicht op de uitvoering van de taken van algemeen belang en de efficiënte inzet van maatschappelijke middelen door de nv Aquafin. Belangrijk daarbij is dat de goede werking van Aquafin zal opgevolgd worden aan de hand van een aantal kritische prestatie-indicatoren. Nieuw is dat de Vlaamse overheid niet langer het investeringsprogramma vaststelt. Aquafin bepaalt dat autonoom, op basis van de afspraken die hierover worden gemaakt in de samenwerkingsovereenkomst. De controle van de Vlaamse overheid zal gebeuren via het toezicht op het investeringsplan en het ondernemingsplan dat Aquafin opstelt. Tot slot worden riolerings- en waterleidingswerken voor gemeenten gemakkelijker gemaakt door hen toe te laten gebruik te maken van de Gaswet. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
Memorie van toelichting Advies RvS

Aanpak stikstofprobleem: Regels oproep vrijwillig stopzetten varkensstallen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Jo Brouns

​Op 23 februari 2022 werd binnen de Vlaamse Regering een akkoord bereikt over de aanpak van het stikstofprobleem. In dat akkoord zijn verschillende maatregelen opgenomen. De Vlaamse Regering besliste onder meer dat in 2022 een oproep tot vrijwillige stopzetting georganiseerd wordt voor alle exploitaties waar varkens gehouden worden met een impactscore hoger dan 0,5%. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat de regels bepaalt met betrekking tot de oproep tot vrijwillige stopzetting. Het verlenen van stopzettings- en sloopvergoedingen moet de exploitanten en eigenaars aanzetten om over te gaan tot een vrijwillige stopzetting. Dat moet bijdragen aan de inspanningen om tegen 2030 30% minder varkens in Vlaanderen te hebben en op deze wijze de ammoniakuitstoot afkomstig van varkensstallen aanzienlijk te reduceren. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en van de Raad van State. Het besluit wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

Wijziging diverse bepalingen waterwetgeving

24 juni 2022

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van​ het decreet dat diverse bepalingen rond de waterwetgeving wijzigt. De wijzigingen omvatten onder meer een verfijning van de definities van 'bedding van de waterloop' en 'talud' in de wet onbevaarbare waterlopen, het verbeteren van het verbod op nieuwe bovengrondse constructies in oeverzones, het verduidelijken van de term 'overstromingsgevoelig gebied' en de informatieplicht daarrond bij verhuur of verkoop, uitvoering geven aan de Europese verordening over het hergebruik van water, en een uitbreiding van de toepassing van het artikel rond het achteruitgaan van de toestand van een 'waterlichaam' binnen de toepassing van het Decreet Integraal Waterbeleid. Dit wijzigingsdecreet werd op 22 juni 2022 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Ontwerpdecreet

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 24 juni 2022