10/01/2007

Minister Tobback: "Doelstellingen energie-efficintie en hernieuwbare energie stap in goeie richting"

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag heeft de Europese Commissie haar visie uiteenzet over het toekomstige Europese Energiebeleid met hieraan gekoppeld een voorstel voor een nieuwe Europese klimaatsdoelstelling tegen 2020. Federaal minister van Leefmilieu, Bruno Tobback, heeft herhaaldelijk gepleit voor een ambitieus Europees energie- en klimaatbeleid en stelt nu vast dat de Europese Commissie de hooggespannen verwachtingen ten dele inlost. Hoofdlijnen in de nieuwe Europese energiepolitiek zijn energie-efficintie en hernieuwbare energie. De Commissie hanteert echter wel een afwachtende doelstelling voor haar klimaatbeleid.

Het uitgangspunt van de Europese Commissie is dat een gemeenschappelijk energiebeleid moet ontwikkeld worden om de strijd tegen de klimaatswijziging aan te gaan, jobs en economische groei te creren en de te grote energieafhankelijkheid van Europa te verminderen. Ook wil de Europese commissie de energiemonopolies tegengaan en energieproductie en energiedistributie van elkaar scheiden. De Europese Commissie wil op Europees niveau een ware economische omwenteling realiseren en van Europa een lage koolstofeconomie maken.

De doelstellingen die de Commissie hierbij vooropstelt zijn:

  • de meest energie-efficinte regio ter wereld worden en dit door 20% energie te besparen tegen 2020. Vooral meer energie-efficinte wagens, woningen en apparaten moeten hiertoe bijdragen en concrete wetgevende voorstellen worden opgemaakt;
  • zijn positie als wereldleider in hernieuwbare energie behouden en tegen 2020 20% van de energie uit hernieuwbare bronnen putten;
  • een betere marktwerking door de scheiding van productie en distributie;
    een verhoging van de inspanningen voor een mondiale actie tegen klimaatswijziging met een eigen Europese doelstelling van 20% reducties van uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 die bij mondiaal akkoord opgetrokken wordt tot 30%;
  • een drastische verhoging van het onderzoek op vlak van nieuwe energietechnologien;
  • met n stem spreken tegen over derde landen m.b.t. het aanbod van energie;
  • hernieuwbare energie centraal plaatsen in het ontwikkelingsbeleid.

Deze prioriteiten steunt minister Tobback ten volle. "De Europese Commissie trekt met de nadruk op energie-efficintie en hernieuwbare energie, de logische consequenties en wil komen tot een energierevolutie. De voorstellen van de Commissie voor een nieuw energiebeleid zijn een verademing omdat ze in tegenstelling tot bv. het rapport van de Commissie d'Haeseleer vooral de bakens willen verzetten in plaats van angstvallig de status quo te bewaken", aldus Bruno Tobback.

Minister Tobback stelt ook vast dat nucleaire energie geen deel uitmaakt van deze hoofdpunten van de Europese energie- en klimaatsstrategie. Voor wat het nucleaire betreft doet de Commissie in feite nauwelijks meer dan vaststellen dat, voor deze landen die zouden kiezen voor nucleaire energie, de Europese Unie het kader moet creren voor de verhoging van de veiligheid ervan.
"Daarenboven moet men zich de vraag blijven stellen in hoeverre nucleaire energie combineerbaar is met de vooropgestelde doelstellingen van het nieuwe energie- en klimaatbeleid" zegt minister Tobback, "een te grote afhankelijkheid van nucleaire energie heeft Belgi in het verleden niet bepaald in de kopgroep gebracht voor energie-efficintie, hernieuwbare energie en onderzoek naar alternatieve energietechnologien. Ook de marktwerking heeft eronder geleden".
 
Voor wat klimaatsdoelstellingen betreft, stelt de Europese Commissie de doelstelling van 20% reductie van broeikasgasemissies tegen 2020 voor de EU voorop. Deze doelstelling kan opgetrokken worden tot 30% indien er een mondiaal akkoord wordt bereikt. Op termijn is het wel duidelijk dat de Europese Unie het klimaatsprobleem op haar eentje niet zal kunnen oplossen en is een mondiale aanpak vereist. "Het is wel jammer dat de Commissie op het laatste moment haar doelstelling voor emissiereductie van 30% naar 20% heeft verlaagd en zo haar voortrekkersrol loslaat", zegt minister Tobback.
 
"Anticiperend op dit debat liet ik in 2006 door het Federaal Planbureau een haalbaarheidsstudie uitvoeren over mogelijke reductiedoelstellingen van 15 % en 30 % tegen 2020 en 60% en 80% tegen 2050" verduidelijkt Bruno Tobback. "De studie geeft aan welke inspanningen Belgi kan doen in vergelijking met andere lidstaten zonder de concurrentiepositie en de koopkracht in het gedrang te brengen. Bij de uitwerking van een strategie voor Belgi willen we dat er Europees een billijke interne lastenverdeling wordt afgesproken om de reductie van broeikasgasemissies te halen".
 
Op dezelfde manier geeft de Europese Commissie in haar kosten-batenanalyse aan dat een serieuze reductiedoelstelling tegen 2020 economisch haalbaar is. De gevolgen op het BNP verschillen tussen de lidstaten, maar zijn beperkt. "Ook in Belgi is het zo dat als we de zaken goed aanpakken en de lasten op arbeid verschuiven naar lasten op milieu en energie, de economische gevolgen minimaal zullen zijn. De studies geven zelfs aan dat de impact van een Europese 30 %-doelstelling positief kunnen zijn en dit in het bijzonder ook voor de werkgelegenheid,"  alsnog Bruno Tobback. "De Europese Commissie verwijst trouwens ook expliciet naar mijn studie van het Federaal Planbureau, meer bepaald voor de berekening van de impact op de werkgelegenheid".

________________________________

Extra info :