20/03/2013

Minister Schauvliege wil met cofinanciering ritme van bodemsanering opdrijven

bodemstaal
Back to article overview

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege wijzigde de Vlaamse Regering het Vlaams reglement over bodemsanering en bodembescherming (VLAREBO). Door een cofinancieringsregeling uit te werken voor historische bodemverontreinigingen kunnen saneringsplichtige eigenaars van gronden met een ernstige historische bodemverontreiniging een financiële tussenkomst krijgen van de Vlaamse overheid.

Vanaf 1 september 2013 kunnen saneringsplichtigen (overheden, bedrijven of particulieren) die voldoen aan de voorwaarden uit het nieuwe besluit, bij de OVAM een aanvraag tot cofinanciering indienen.
Deze voorwaarden zijn:

  • de eigenaar moet voor 1 juni 2008 eigenaar geworden zijn van de grond;
  • het  conformiteitsattest van het bodemsaneringsproject moet van na 1 juni 2008 zijn;
  • het moet om historische bodemverontreiniging gaan. De bodemverontreiniging is minstens dertig jaar geleden veroorzaakt;
  • er is geen exploitant of gebruiker van de grond die volledig saneringsplichtig is of kan gesteld worden.

Cofinanciering kan worden aangevraagd nadat een bodemsaneringsproject werd ingediend of conform verklaard en voor de saneringswerken zijn aangevat. De financiële tussenkomst wordt bepaald op basis van de voorgelegde facturen en verloopt in maximaal drie schijven. De Vlaamse overheid ondersteunt maximaal 50% van de bodemsanering, met een plafond van 200.000 euro. Hierdoor wordt voldaan aan de voorwaarden van de Europese de-minimisverordening, waardoor geen aanmelding bij Europa verplicht is, omdat er vanuit gegaan wordt dat de verleende steun geen verstorend effect heeft op de concurrentie tussen ondernemingen.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Volgens de huidige ramingen zijn er tussen de 11.000 en 12.500 verontreinigde gronden in Vlaanderen waarvan een groot deel historisch verontreinigde sites. Er worden volop bodemsaneringswerken uitgevoerd. Via de cofinanciering van historisch verontreinigde sites willen we de saneringen versnellen en een aantal onbillijkheden die verbonden zijn aan de volledige saneringsplicht bij de eigenaars, wegwerken. Hierdoor zullen overdrachten gedeblokkeerd worden en worden vervuilde terreinen effectief gesaneerd. Er wordt hiervoor jaarlijks 4 miljoen euro beschikbaar gesteld.”

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur

__________________________

Extra info :