19/01/2011

Minister Schauvliege presenteert voorstel reglementering maximale geluidsniveaus van muziek

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag lichtte Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege haar voorstel voor een Vlaamse reglementering met maximale geluidsniveaus voor muziek toe aan de werkgroepen die deelnamen aan de verschillende overlegmomenten. Minister Schauvliege: “Tot op vandaag bestonden er geen maximale geluidsnormen. Daar willen we verandering in brengen om gehoorschade te voorkomen. Na ruim overleg ligt er een werkbaar voorstel klaar.” 

Aan het uiteindelijke voorstel ging breed en constructief overleg vooraf. Ook de sector was vragende partij om tot een werkbare oplossing te komen.

Het voorstel gaat uit van een getrapt systeem. Uit de werkgroepen bleek immers dat het niet nodig is dat elke activiteit even hoge geluidsniveaus haalt. De eerste categorie (1) geldt voor activiteiten met een maximaal geluidsniveau tot 90 dB(A). In de tweede categorie (2) zitten muziekactiviteiten tussen 90 dB(A) en 95 dB(A) en in de derde categorie (3) tenslotte kan een maximaal geluidsniveau gehaald worden tot en met 100 dB(A). Des te hoger het geluidsniveau, des te noodzakelijker de verplichtingen tot flankerende maatregelen. 

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Omdat gehoorschade bij langdurige blootstelling nooit volledig kan worden uitgesloten, willen we een aantal maatregelen invoeren om het publiek - als groep en individueel - te beschermen. Afhankelijk van het maximaal geluidsniveau van het evenement, variëren die maatregelen van het continu meten en bijhouden van het geluidsniveau, over het ter beschikking stellen van oordoppen tot de opmaak van een geluidsplan. De maximale norm geldt op elke voor het publiek toegankelijke plaats.” 

In de tabel hieronder staan de drie categorieën en hun voorwaarden:

1.

Maximaal geluidsniveau tot 90 dB(A)

  -

de norm moet op elke voor het publiek toegankelijke plaats gerespecteerd worden;

  -

verplichte categorie voor activiteiten die in hoofdzaak bedoeld zijn voor kinderen jonger dan 16 jaar;

  -

EXTRA VOORWAARDE VOOR INGEDEELDE INRICHTINGEN: continu meten en registreren van het LAeq,15min en verplichte voorafgaande opmaak van een grondplan met aanduiding van luidsprekers en meetpunt.

2. Maximaal geluidsniveau tussen 90 en 95 dB(A)
  - de norm moet op elke voor het publiek toegankelijke plaats gerespecteerd worden;
  - informeren van het publiek over de gevolgen van gehoorschade met een standaardtekst;
  - oordopjes (demping wordt niet gespecifieerd) verplicht ter beschikking stellen (mag tegen beperkte vergoeding, bvb in een automaat);
  - continu meten en registreren van het LAeq,15min;
  - duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau minstens zichtbaar voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau;
  - verplichte voorafgaande opmaak van een grondplan met aanduiding van luidsprekers en meetpunt.
3.

Maximaal geluidsniveau tussen 95 en 100 dB(A)

  - de norm moet op elke voor het publiek toegankelijke plaats gerespecteerd worden;
  - informeren van het publiek over de gevolgen van gehoorschade met een standaardtekst;
  - oordopjes (demping wordt niet gespecifieerd) verplicht gratis ter beschikking stellen;
  - continu meten en registreren van het LAeq,15min en LCeq,15min;
  -

duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau zichtbaar voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau en voor het publiek;

  - verplichte voorafgaande opmaak van een grondplan en geluidsplan.

Voor andere activiteiten zoals muziek in (gewone) cafés en bioscopen, fitnesscentra, tijdens sportmanifestaties en dergelijke blijven de voorwaarden van het KB van 24 februari 1977 gelden. Dat KB legt in de inrichting een maximaal geluidsniveau op van 90 dB(A). 

Handhaving

De handhaving zal door de lokale overheid gebeuren. Overtredingen van de nieuwe reglementering kunnen volgens het Milieuhandhavingsdecreet strafrechtelijk of administratief vervolgd worden. 

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Er is een sterke maatschappelijke gevoeligheid voor het probleem van gehoorschade. Dat bleek ook in de werkgroepen. Ons voorstel kwam tot stand op basis van overleg met specialisten en mensen met veel ervaring op het terrein en na een vergelijkende studie met buitenlandse wetgeving. Ik wil dit voorstel nu aftoetsen met de sector en dan voorleggen aan de Vlaamse Regering.”

Bron : Persbericht  Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur

_______________________________

Extra info :  Q&A Voorstel reglementering maximale geluidsniveaus muziek