30/01/2012

Minister Schauvliege lanceert nieuwe oproep voor meer bos in Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

Net als vorig jaar doet Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege weer een oproep naar gemeenten en provincies om gronden aan te kopen voor bebossing. Ze kunnen hiervoor een projectvoorstel indienen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. De voorstellen zijn welkom tot maandag 30 april 2012. Minister Schauvliege heeft hiervoor 1 miljoen euro voorzien uit het Bossencompensatiefonds.

In 2011 deed minister Schauvliege n.a.v. het Internationaal jaar van de Bossen een eerste projectoproep. Zij maakte toen 500.000 euro vrij. De oproep had zoveel bijval dat het bedrag tot 1 miljoen euro werd opgetrokken. In totaal ontving het Agentschap voor Natuur en Bos 45 projectaanvragen. 10 projecten werden positief geëvalueerd, goed voor een oppervlakte van 30,57 hectare en een bedrag van 900.517,79 euro.

Minister Schauvliege roept opnieuw alle Vlaamse steden, gemeenten en provincies op om een project in te dienen voor de aankoop van nog niet eerder beboste terreinen. Zij ontvangen daarover deze week een brief.

In het kader van deze oproep wordt de aankoop van gronden voor bebossing gesubsidieerd met middelen uit het Bossencompensatiefonds. Ontbossing is namelijk gekoppeld aan de plicht om het verlies te compenseren. Boscompensatie kan gebeuren in natura, door aanleg van een compenserende bebossing of via het storten van een bosbehoudsbijdrage in het Bossencompensatiefonds. De middelen uit dat fonds om gronden aan te kopen en te bebossen, zijn ter compensatie van de vergunde ontbossingen.

Bebossingsprojecten die deel uitmaken van de realisatie van stadsrandbossen, speelbossen of het versterken van lokale bosuitbreidingsinitiatieven krijgen voorrang. Voor de inrichting, de bebossing, de sensibilisering/educatie en het beheer is samenwerking met derden mogelijk. De indiener kan bovendien voor de inrichting en de bebossing een beroep doen op bestaande subsidieregelingen.

Alle informatie is (criteria, procedure, voorwaarden) te vinden in de infobundel ‘Projectoproep bebossing 2012 met middelen uit het Bossencompensatiefonds’. Het inschrijvingsformulier en financieringsplan zitten als bijlage in deze infobundel die u kunt downloaden op de website van het ANB: www.natuurenbos.be/bossubsidies

Voor meer informatie bij het ANB: Katrin Goyvaerts, Koning Albert II-laan 20, bus 8, 1000 Brussel, tel. 02 553 81 06, fax 02 553 81 05, Katrin.Goyvaerts@lne.vlaanderen.be

Bron : Persbericht  Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur