15/02/2016

Minister Schauvliege geeft startschot Dikketruiendag in haven van Gent

Back to article overview

Met de slogan ‘Ons engagement kent geen grenzen’ organiseert het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) vandaag voor de twaalfde maal Dikketruiendag in Vlaanderen. Scholen, gemeenten en ondernemingen voeren acties uit die de CO2-uitstoot verminderen. Omdat het klimaatprobleem een internationaal probleem is, breidt het departement Leefmilieu het project uit over de grenzen heen. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege gaf vandaag het startschot van Dikketruiendag 2016 in de haven van Gent.

Het Havenbedrijf Gent zet al geruime tijd in op minder en ander energieverbruik, wat leidt tot de vermindering van de uitstoot van CO2. Zo is het Bezoekerscentrum een laag-energiegebouw. De administratie van het Havenbedrijf is gevestigd in een passief kantoorgebouw. Medewerkers drinken kraantjeswater, kunnen bedrijfsfietsen gebruiken en een cursus eco-rijden volgen. Het Havenbedrijf mocht onder meer voor deze inspanningen al zes maal het Milieucharter van Voka ontvangen alsook een ‘Lean and Green’-award van het Vlaams Instituut voor de Logistiek.

Ook heel wat kleine en grote ondernemingen in Gent gaan de klimaatuitdaging aan en nemen initiatieven. In de Gentse Kanaalzone vallen 20 bedrijven onder het Europese emissiehandelssysteem voor energie-intensieve bedrijven (EU ETS). Dat is zo’n 10% van het totale aantal Vlaamse ETS bedrijven. De totale CO2-uitstoot van deze bedrijven bedroeg in 2014 9,5 Megaton, dat is zo’n 30% van de totale Vlaamse ETS uitstoot in dat jaar. De uitstoot van die bedrijven in de Gentse Kanaalzone daalde tussen 2005 en 2014 al met bijna 600 kiloton; een zeer aanzienlijke reductie. “Ik kijk er naar uit om ook in de toekomst samen te werken met deze bedrijven en verder te gaan op het ingeslagen pad naar een koolstofarme economie”, zegt minister Joke Schauvliege.

Het departement Leefmilieu van de Vlaamse overheid organiseerde Dikketruiendag voor de eerste keer in 2005 naar aanleiding van het Kyotoprotocol dat toen in werking trad. Klimaatverandering is bij uitstek een internationaal probleem. Voor de editie 2016 riep het departement Leefmilieu op om een gezamenlijke actie met een buitenlandse school, zustergemeente of een buitenlands filiaal uit te voeren. Zo kan via Dikketruiendag de duurzame voortrekkersfunctie van Vlaanderen geëxporteerd worden naar het buitenland. We kregen mooie projecten binnen. Zo organiseert basisschool Henri D’haese uit Gentbrugge samen met een Spaanse school een klimaatles, de verwarming wordt lager gezet, gerechten met seizoensgebonden gerechten worden uitgewisseld én bereid, en de leerlingen bekijken de film ‘An inconvenient truth’.

Bron: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie