23/07/2010

Minister Schauvliege geeft gemeenten steun bij milieuhandhaving

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering het addendum Milieuhandhaving bij de Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 goed. "Dit addendum is het resultaat van nauw overleg met de gewestelijke bevoegde overheden, zoals o.m. de Milieu-inspectie, en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten", aldus minister Schauvliege.

In het kader van het Milieuhandhavingsdecreet, dat op 1 juni 2009 in werking trad, kregen gemeenten belangrijke toezichtstaken inzake milieuhandhaving. Bovendien moet elke gemeente, conform het decreet, vanaf 1 mei 2010 minstens beschikken over een gemeentelijk toezichthouder, die specifiek belast is met de aan de gemeenten toebedeelde toezichtstaken. Decretaal is wel bepaald dat gemeenten hetzij zelf gemeentelijke toezichthouders kunnen aanstellen, hetzij dat doen in het kader van een intergemeentelijk samenwerkingsverband of een politiezone.

Het Milieuhandhavingsdecreet voorziet dat de Vlaamse Regering de gemeenten bij de uitoefening van die belangrijke toezichtstaken en de aanstelling van de toezichthouders kan ondersteunen. Dat kan zowel met opleiding en permanente vorming als met subsidies.

In het vandaag goedgekeurde addendum verbindt de Vlaamse Overheid er zich toe opleiding, permanente vorming en subsidies te verlenen aan gemeenten. Van hun kant gaan de gemeenten jaarlijks een aantal controles uitvoeren én dat rapporteren aan de Vlaamse overheid.

Er werd geopteerd voor een addendum bij de Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 tussen de gemeenten en de Vlaamse Overheid, omdat de overeenkomst al een aantal doelstellingen inzake o.m. milieuhandhaving bevat. Zo voert de gemeente zowel proactieve als reactieve controles uit op vergunningsplichtige klasse 2- en meldingsplichtige klasse 3-inrichtingen en neemt ze ter zake alle nodige initiatieven en/of maatregelen overeenkomstig de vigerende milieuregelgeving.

Bovendien moeten de gemeenten voor de duur van de Samenwerkingsovereenkomst de klasse 2- en de klasse 3-inrichtingen steekproefsgewijs controleren. Voor klasse 2-inrichtingen moet de vergunningsaanvraag bij de gemeente worden ingediend en wordt de vergunning in voorkomend geval door het college van burgemeester en schepenen afgeleverd. Deze inrichtingen kunnen slechts een impact hebben op het leefmilieu op lokaal niveau. Bijv. opslag- en verwerkingsplaatsen van inerte afvalstoffen, parkings voor meer dan 25 voertuigen (andere dan personenwagens), kleine drukkerijen, feestzalen met een oppervlakte van meer dan 100 m², ….

De klasse 3-inrichtingen hoeven slechts gemeld te worden aan de gemeente. Het college van burgemeester en schepenen neemt daar akte van. Deze inrichtingen hebben slechts een geringe impact op het leefmilieu. Het gaat om bijv. bioscopen, theaterzalen, kleine parkings van 3 tot 25 voertuigen (andere dan personenwagens), …

Voor de uitvoering van alle basisverplichtingen uit de Samenwerkingsovereenkomst, waaronder de handhavingsverplichtingen, voorziet de Vlaamse Regering een basisbudget van ongeveer 11.000.000 euro.

Daarbovenop wordt vanaf de begroting 2010 jaarlijks een bijkomend budget ter ondersteuning van de gemeenten van maximum 1.800.000 euro uitgetrokken. Het totale bedrag wordt aangepast rekening houdend met de beschikbare kredieten. Deze subsidie wordt slechts verleend aan gemeenten die de noodzakelijke cijfers aanreiken over:

  • het aantal bedrijven van klasse 2 en klasse 3;
  • het aantal controles van klasse 2- en klasse 3-inrichtingen dat zij in het gegeven jaar hebben uitgevoerd. Dat zijn controles zowel naar aanleiding van klachten en incidenten als naar aanleiding van vergunningsaanvragen en meldingen. Hiertoe moeten zij de nodige toezichtverslagen en een klachtenregister overmaken. Dat is nu al voorzien in de Samenwerkingsovereenkomst.

Per schijf subsidie van 180 euro moet een gemeente 1 controle uitvoeren. Dit is de geschatte raming voor de kosten van een controle door een gemeente. Rekening houdend met het maximum globaal bijkomend budget van 1.800.000 euro verwacht de Vlaamse Regering dus dat de gemeenten 10.000 controles per jaar uitvoeren. Dit komt overeen met gemiddeld 30 controles per jaar per gemeente.

Minister Joke Schauvliege: "Voor een efficiënt en effectief milieuhandhavingsbeleid is het belangrijk dat het bestuur dat het dichtst bij de plaatselijke bevolking staat, haar verantwoordelijkheid neemt en toezicht houdt op eventuele milieumisdrijven en inbreuken op zijn grondgebied. Met de beslissing van vandaag geeft de Vlaamse Regering de gemeenten die zo ‘n efficiënt en effectief milieuhandhavingsbeleid willen voeren, de nodige ruggensteun."

Bron : Persbericht  Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur

________________________

Extra info :