18/07/2003

Minister Sannen wil dat Europa Kyoto-protocol onverkort uitvoert

Terug naar artikeloverzicht

Minister Sannen wil dat Europa Kyoto-protocol onverkort uitvoert "Europa mag zich niet verschuilen achter de ontwikkeling van nieuwe technologie als lange termijn wapen tegen de klimaatverandering. We moeten nu meteen werk maken van de uitvoering van het Kyoto-akkoord. We hebben de nodige alternatieve technologie om n energiebesparingen te realiseren n groene stroom te produceren. Europa moet zich bovendien bereid tonen die alternatieve energie ook aan de ontwikkelingslanden ter beschikking te stellen." Die stelling verkondigt Vlaams milieuminister Ludo Sannen morgen op de Europese Milieuraad in het Italiaanse Montecatini. Ludo Sannen is voor de komende zes maanden de Belgische ministerile woordvoerder op die Europese Milieuraad. De minister wil omtrent dit Belgische standpunt in september overleg met zijn federale en gewestelijke collegae. "Om te zien of we op dezelfde lijn zitten".

Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen neemt het morgen, als Belgisch woordvoerder op de Europese Milieuraad in het Italiaanse Montecatini, op tegen de voorliggende plannen van het Italiaanse voorzitterschap. Itali verdedigt tijdens deze Raad immers een erg technologiegeorinteerde aanpak om de klimaatsverandering tegen te gaan. Itali meent dat het ontwikkelen van nieuwe technologie op lange termijn prioritair kan zijn voor de Kyoto-aanpak. Het Protocol van Kyoto wil de klimaatsverandering nu meteen bestrijden door landen absolute emissieplafonds op te leggen. De VS - wereldwijd de grootste uitstoter van broeikasgassen - aanvaardt deze emissieplafonds niet en weigert het Kyoto-protocol te ondertekenen. Itali lijkt zich nu achter de VS te scharen, dik tegen de zin van Europa en van Belgisch woordvoerder Ludo Sannen. "Het Italiaanse technologiegeorinteerde spoor is geen alternatief voor het Kyoto-akkoord. We hebben helemaal niets tegen nieuwe technologie maar zaak is dat nu werk moeten  maken van directe emissiebeperkende maatregelen. Er is nu al alternatieve technologie voorhanden waarmee we meteen aan de slag kunnen. Belgi bouwt, zoals zovele Europese landen, bijvoorbeeld windmolens. Dat is technologie die al voor heel wat groene stroom zorgt. Laat ons nu resoluut werk maken van de uitvoering  van de Kyoto-akkoorden - op basis van de huidige technologische mogelijkheden -; liever dan nog jaren te steken in het ontwikkelen van nieuwe technologie."

Technologieoverdracht naar ontwikkelingslanden

Tijdens de Raad dit weekend in Montecatini wil minister Sannen, in naam van Belgi, in elk geval een lans breken voor het ter beschikking stellen van de huidige alternatieve technologie aan de ontwikkelingslanden. "We moeten als Europa bereid zijn de technologie waarover we nu reeds beschikken over te dragen aan de ontwikkelingslanden; aan een betaalbare prijs. Willen we de klimaatverandering echt stoppen dan moeten we nu vooruit. In Europa kan dat door resoluut te kiezen voor energiebesparing en door zo veel mogelijk drempels voor alternatieve energie af te bouwen. Meer nog door allerhande stimuli, bijvoorbeeld fiscale, in te schrijven om alternatieve energie te promoten. Het Zuiden kunnen we helpen door op korte termijn onze bestaande technologie ter beschikking te stellen. Dat hoeft niet wereldschokkend te zijn. Het zijn de resultaten die tellen. Zo ondersteunt Vlaanderen in Zuid-Afrika een project om afval te composteren of te recycleren in plaats van te verbranden. In Vlaanderen scoren we hoog wat betreft het recycleren van afval. Wanneer we die "kringloopidee" ook in Zuid-Afrika ingang kunnen doen vinden, zal het land zich veel beter aan de emissieplafonds van Kyoto kunnen houden. Da's meteen goed voor het leefmilieu waar ook ter wereld."

Overleg over lastenverdeling in Belgi

Minister Sannen wil niet enkel dit weekend, in Itali, maar ook tijdens de Milieuraden van oktober en december eerstkomende dit Belgisch standpunt blijven verdedigen. "Nieuwe technologie is absoluut welkom. Maar intussen moet Europa onverkort werk maken van de strijd tegen de klimaatverandering. En is het onze opdracht om de ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun strijd tegen de klimaatverandering," meent de minister. Hij wil, na het zomerreces, overleg met de federale en gewestelijke leefmilieuministers. "Ik wil horen of we allemaal overtuigd zijn van het belang van de uitvoering van de Kyoto-plannen n welke concrete maatregelen door de verschillende ministers zijn genomen of worden gepland. Op die manier kan ik de Belgische stem op Europees niveau nog beter laten klinken. Belangrijk daarbij is ook dat we - op Belgisch niveau - zicht krijgen op de lastenverdeling tussen de verschillende gewesten. Willen we geen hypotheek leggen op de efficinte uitvoering van het Kyoto-akkoord, zoals voorzien in het Belgische nationaal klimaatplan, dan moet er duidelijkheid zijn over die lastenverdeling. We moeten ook in deze zo snel mogelijk naar daden. Onze bedrijven zijn wat dat betreft vragende partij. We moeten hun instrumenten aanreiken die de huidige onzekerheid teniet doen. Ook daarover wil ik met de collegae sluitende afspraken."

info : Ann Bats, woordvoerder van minister Sannen
tel. : (02) 553 27 99
e-mail : persdienst.sannen@vlaanderen.be